Willem Greve: "Aan het pensioen van Carambole wil ik nu nog niet denken"

Blog
04 okt 2021
Door Horseman Kristof

De springruiters van TeamNL hebben het buitenseizoen op magistrale wijze afgesloten met een indrukwekkende overwinning in de Longines FEI Jumping Nations Cup Finale in Barcelona. Daarmee gaat de prestigieuze titel, die voor het laatst in 2017 gewonnen werd, mee terug naar Nederland. 

Bondscoach Rob Ehrens gaf zijn team vooraf al kansen in de finale. “Ik ben erg blij, mijn team heeft het geweldig gedaan. Zonder mij, want ik ben een beetje kreupel, dus ik stond hier langs de zijlijn. Ze hebben laten zien hoe sterk Nederland is. Afgelopen jaar was een beetje een worsteling; We lieten goede dingen zien, maar het kwam er niet iedere keer goed uit. Nederland heeft een stabiele groep topruiters die hun paarden heel goed managen en die alles voor het land willen doen.” Ehrens was ook vol lof over het concours in Barcelona. “Super dat het is georganiseerd en dat we konden deelnemen. Onwijs veel complimenten voor de organisatie.”

Voor Willem Greve werd de finale in Barcelona een bijzonder evenement. “Het is altijd goed om deel uit te maken van het winnende team, zeker op zo’n speciale show als dit.” Greve is blij met de prestatie van zijn 17-jarige Carambole. “Ik heb zoveel aan dit paard te danken, hij betekent veel voor me. Ik zou willen dat hij de persconferentie kon geven, want hij verdiende deze overwinning. Het is mooi dat hij nu aan de hele wereld heeft laten zien hoe goed hij nog op deze leeftijd is.”

Greve heeft Carambole al sinds zijn vierde  op stal staan. ”Thuis is hij een beetje lui, maar hij weet wat hij moet doen in de ring. Ik heb een plan gemaakt richting Barcelona en dat heeft goed uitgepakt. Aan het pensioen van Carambole wil ik nu nog niet denken, we gaan eerst dit vieren. Ik wil hem op zijn hoogtepunt uit de sport halen, en dat is dit wel. Eerst thuis maar eens kijken wat we gaan doen”, besluit Greve.

Ook Sanne Thijssen had alleen maar lovende woorden voor haar paard: “Hij draait een heel goed seizoen, na zijn blessure is hij beter dan ooit teruggekomen. Ik ben heel blij met hem, hij is echt een persoonlijkheid. Gelukkig was de balk van vandaag geen probleem. Ik hoop Con Quidam in vorm te houden komende tijd. Ons team was ook geweldig, ik ben trots op iedereen!”

Maikel van der Vleuten: “Het is geweldig om deel uit te maken van het Nederlandse team, dat geeft altijd iets extra’s. We waren hier met vijf goede ruiters en met vijf goede paarden. Beauville is al een paar maanden in de juiste vorm, dus ik keek er naar uit. Ik ben heel blij met dit paard, hij vecht er altijd voor.” In Barcelona kwam Maikel als eerste teamruiter aan de start. “Als je dan foutloos rijdt geeft dat een goed gevoel”, meent de doorgewinterde ruiter.

Harrie Smolders zit met zijn Monaco in de goede flow: “Het is zijn eerste Nations Cup, dus dit was geen slecht begin. Monaco is heel goed, lichtvoetig, en verraste mij in deze dikke proef.” Smolders kon als laatste ruiter goed omgaan met de druk: “De resultaten lagen dicht bij elkaar en dan komt het vaak aan op de laatste ruiter en hindernis. We weten met parcoursbouwer Varela wat we kunnen verwachten. Ook vandaag, het waren mooie maar moeilijke lijnen.” Het eindresultaat mocht er dan ook zijn. “Wij werken allemaal hard, en geloven erin. Daarom zijn we terug aan de top”, concludeert Smolders.

Bron: 
KNHS