Roald Stevens: “Totaalconcept vanuit pocket-weegschaal opent zoveel deuren naar welzijn, gezondheid en sportprestaties toe!”
‘(Top)Paarden zijn (top)atleten! Behandel ze als (top)atleten!’ ‘Gewichtsproblemen door onaangepaste voeding, zou voor geen enkel paard een probleem mogen zijn.’ Roald Stevens, Bruno Dejaeghere en Veerle Debeuckelaer zien hoe de paarden(sport)wereld meer en meer inzet op innovatie, data en op management van de paarden. Ze missen echter een makkelijke en accurate manier om gewichtsbepaling van een paard te doen. Het brengt de drie paardenliefhebbers op het idee van een weegschaal voor paarden en pony’s in zakformaat. Een tool op de smarthphone die voor betere prestaties in de piste en voor meer welzijn in het dagelijkse paardenleven zorgt.
Vanwaar komt die fascinatie voor paarden Veerle?
Veerle: Al van kleins af aan, zijn mijn man Roald en ik gefascineerd door paarden. We waren actief in de paardensport en hebben al onze vrije uren tussen de paarden doorgebracht. De passie bleef en we waren dan ook heel blij, toen bleek dat onze dochter de paardenmicrobe ook te pakken had. Haar passie bracht ons in de ponywerking van LRV Herent en na haar ponytijd is ze vooral met jonge paarden aan de slag gegaan. Je mag dit echt wel een gedeelde passie noemen. Ondertussen hebben we zelf vijf paarden en hebben we al enkele veulens gefokt, waarvan er al enkele werden verkocht in binnen- en buitenland.
Passie en uit de hand gelopen hobby is één … een tool ontwikkelen en die op de markt brengen is twee. Vanwaar komt dat idee?
Roald: Ik ben osteopaat. Zowel voor mensen als voor paarden. Vanuit mijn bestaan als paardenosteopaat, is het idee van ‘Hipposcan’ ontstaan. Ik werd bij contacten met paardeneigenaars meer en meer geconfronteerd met vragen over paardenvoeding. Een pasklaar antwoord had ik vaak niet en dat frustreerde me eerlijk gezegd want voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid en het welzijn van paarden. Van mensen ook trouwens (glimlach) Ik heb me behoorlijk bijgeschoold in het thema paardenvoeding en het werd me al snel duidelijk dat gewichtsbepaling van het paard een levensbelangrijke voorwaarde is in het bepalen van het rantsoen van dat paard. Paardeneigenaars weten in de meeste gevallen niet hoeveel hun paard weegt. Ze voederen hun paard vaak op ‘buikgevoel’ of op een ruwe schatting. Soms juist. Vaak niet! Met alle gevolgen van dien. Daar moest iets aan gedaan kunnen worden. Ik ben nogal creatief en probleemoplossend aangelegd. Ben er mee aan de slag gegaan, heb er heel veel over nagedacht en gepraat en afgetoetst. En zo ben ik bij Bruno terecht gekomen.
Vertel Bruno!
Bruno: Ik kwam met Roald in contact toen hij mijn, op dat moment enkele weken oude, zoontje behandelde als osteopaat. Hij vertelde mij over zijn idee en al snel werd dit ‘hét’ gespreksonderwerp tijdens de sessies met mijn zoon en later ook toen ik zelf op zijn behandeltafel lag. We wisselden met veel interesse en enthousiasme van gedachten en gaandeweg raakte ik ook geboeid door de problematiek. Bovendien is ondernemen een levensdoel. Ik ben oa. mede-oprichter en CEO van Absolem, een engineeringbedrijf gespecialiseerd in procesontwikkeling, machineontwerp en machinebouw met een unieke expertise in lasertechnologie. Vanuit mijn ervaring in het ondernemen, sterk financieel inzicht, creativiteit, nieuwsgierigheid en vooral vanuit het geloof in het verhaal van Roald en Veerle en het hele innovatieve luik aan het Hipposcan-verhaal, ben ik met heel veel overtuiging mee in dit project gestapt. Vanuit een gezamenlijke passie en ‘goesting’ om samen ondernemen.
Een weegschaal in zakformaat … hoe bepaal je daar het gewicht van een paard mee?
Roald: Wij zijn erin geslaagd om via het nemen van een foto, via de smartphone, gevoed door ‘artificiële intelligentie’ (AI) en ‘machine learning’ (ML) het gewicht van een paard te bepalen. Tot op 25kg nauwkeurig! Voor paarden die tot 700kg. kunnen wegen is dat redelijk revolutionair! (overtuig) En deze foutenmarge zal snel kleiner worden. Hoe meer data we verzamelen, hoe slimmer onze tool wordt!
En hoe beter paarden en pony’s ervoor staan … letterlijk en figuurlijk …
Roald: (overtuigd) Niet alleen wat betreft voeding, maar bijvoorbeeld ook naar ontworming en medicatie toe is deze tool bijzonder nuttig. Ontwormen, medicatie, verdoving, … dat zijn allemaal zaken die op basis van gewicht bepaald worden. In dierenklinieken hebben ze een aangepast platform dat dienst doet als weegschaal, maar er zijn maar weinig, stallen, dierenartsten en particuliere eigenaars die zoiets ter beschikking hebben. Ik ben zelf heel wetenschappelijk ingesteld en vertrek graag vanuit wetenschappelijke basis. Gezond verstand, gevoel en ervaring zijn heel belangrijk bij paarden maar de wetenschap staat niet stil en ook binnen de paardensport wordt veel onderzoek gedaan. Als ik lees dat uit onderzoek blijkt dat vijftig procent van de paarden lijdt aan overgewicht dan is er wel een reëel probleem. Overgewicht bij paarden levert vaak verregaande gevolgen op.
Zoals?
Veerle: De grootste problemen ontstaan wanneer je je paard onjuist eten geeft. Zoals Roald al zei, heeft onderzoek uitgewezen dat de helft van de paarden met overgewicht kampt. Dit is een probleem in Europa maar ook in de VS zien we dit aantal toenemen. Obesitas is, net zoals bij mensen niet ongevaarlijk. De bekendste gevolgen zijn hoefbevangenheid, verminderde prestaties, problemen met thermoregulatie, verminderde vruchtbaarheid, goedaardige vettumoren in de buik (die kunnen leiden tot kolieken) en een verminderde werking van insuline (insulineresistentie).
Gelukkig biedt de tool op dat vlak nu oplossingen … denken jullie verder? Ik kan me voorstellen dat dierenartsen, producent van voeders en supplementen wel interesse zullen tonen?
Bruno: Klopt en daar staan we zeker voor open. De tool die wij op dit moment op de markt brengen, is slechts het begin. Momenteel is er dus enkel de gewichtsbepaling door middel van een foto. Al snel zal deze versie uitgebreid worden. We hebben inderdaad al gedacht aan de dierenartsen, de tool zal hen kunnen helpen bij het berekenen van de juiste hoeveelheid medicatie. In de nabije toekomst gaan we de tool nog uitbreiden. Als we vertrekken vanuit een accurate gewichtsbepaling van het paard dan kunnen we tot een platform komen dat op 360° advies geeft op vlak van voeding, medicatie en beweging/training. Zowel voor de particuliere als de professionele markt. Uit marktanalyse blijkt ook dat experts behoefte hebben aan meer onafhankelijk advies en voldoende handvaten op vlak van voeding. Het verzamelen van al deze informatie in één tool zorgt, geeft je een soort van “carpass” van je paard.
Geweldig idee. Borrelen er nog?
Bruno: We willen ruiters, fokkers, dierenartsen, coaches, experten, … samenbrengen rond het welzijn van het paard.
Roald: De tool die we nu al ontwikkeld hebben, is slechts het begin. We willen inderdaad naar die community die mee- denkt en werkt aan gezondheid en welzijn van paarden. Vanuit een wetenschappelijke insteek. Ook vanuit andere sectoren is er al interesse. Mits een aantal aanpassingen kunnen we de technologie gebruiken voor andere zakelijke toepassingen binnen de landbouw en de nucleaire sector.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Klik hier voor meer informatie!