Nicola Philippaerts: "Katanga sprong ongelofelijk goed, dit is een opdoffer"

Blog
03 jul 2023
Door Horseman Kristof

Nicola Philippaerts en Katanga van het Dingeshof reden in de Landenprijs en in de Grote Prijs vier foutloze omlopen. Een ongelofelijk sterke prestatie, maar toch overheerst achteraf de ontgoocheling.

Oorzaak van die ontgoocheling is dat éne strafpunt vanwege een tijdsoverschrijding van acht honderdsten van een seconde waardoor Nicola Philippaerts niet deel kon nemen aan de barrage. Uiteindelijk eindigde hij zesde en eerste Belg in de afsluitende GP, op zich nog een fantastisch resultaat. Eerder had Nicola Philippaerts met Pandora van de Kruishoeve de Youngster finale gewonnen. Thibault Philippaerts won met Pompidou van het Kuilenhof de Young Riders GP. Olivier Philippaerts en H&M Miro eindigden twee keer in de top tien. En Anthony Philippaerts maakte als jongste van de familie zijn debuut op het heilige gras van Aken.

CHIO Aken 2023 werd een bijzonder succesvolle week voor de familie Philippaerts. Nicola Philippaerts bleef tijdens de Nations Cup op donderdagavond twee keer foutloos. Katanga etaleerde na de zege in La Baule eens te meer haar goede vorm en trok die lijn op zondag door tijdens de GP. Foutloos in de eerste basisomloop en foutloos in de tweede ronde. Maar dan was er die verdomde tijdstraf waardoor Nicola Philippaerts naast de barrage greep en zo niet kon meestrijden voor de oppergaai: eindwinst in Aken.

Maandagochtend is de ontgoocheling nog niet weggeëbd. “We hebben als familie een fantastische week beleefd. Alles was goed. Alleen zet die laatste ronde een enorme domper op het geheel. Katanga sprong ongelofelijk goed, dit is een opdoffer”, zucht Nicola Philippaerts. “De analyse is simpel, maar o zo hard. Aan de driesprong neem ik iets meer tijd, dat is te verantwoorden. De lijn naar de laatste hindernis is lang en ik zet twee galoppassen te veel waardoor ik acht honderdsten van een seconde tekortkom om voor het tweede jaar op rij door te stoten naar de barrage. Geloof me, er zijn niet veel paarden die twee jaar na elkaar zich voor die barrage van dé wedstrijd van het jaar kunnen plaatsen. Iedereen kijkt naar die ronde, naar die dikke minuut die zo’n ronde vraagt. Maar niemand ziet de tijd, de opofferingen, de moeite, trainingsarbeid die hieraan vooraf zijn gegaan. Daar kunnen enkel Katanga en ik over oordelen. Het is zo verdomd zuur dat ik haar niet heb kunnen belonen voor al dat werk en voor die bloedvorm.”

Tweelingbroer Olivier Philippaerts kon zich niet plaatsen voor de GP van zondagmiddag en dat was voor de Limburger toch wel een ontgoocheling. Met Le Blue Diamond van het Ruytershof maakte hij deel uit van het Belgische team dat brons won in de Nations Cup. Over het ganse concours eindigde Olivier maar liefst zes keer in de top tien. “Als ik terugkijk op het voorbije concours dan hink ik toch wel op twee gedachten. Ik houd er een dubbel gevoel aan over”, begint Olivier Philippaerts zijn analyse. “De paarden hebben over het algemeen goed gesprongen, maar los daarvan heb ik me niet kunnen plaatsen voor de GP van zondagnamiddag. Ik behoor tot het team dat brons pakt, maar ook daar heb ik een springfout te veel. Ik had er toch wel wat meer van verwacht.”

Het slotwoord is voor Ludo Philippaerts. “Het is heel jammer wat Nicola en Katanga overkomen is. Voor het tweede jaar op rij konden ze zich plaatsen voor de barrage van de GP van Aken. En wie weet wat daar nog allemaal had kunnen gebeuren. Katanga heeft de vorm van haar leven te pakken. Zo’n kans krijg je niet vaak in je leven”, zegt Ludo Philippaerts. “Anderzijds behoort dit jammer genoeg tot de harde wetten van de topsport. Je mag en moet ontgoocheld zijn, maar je moet ook verder. Leren uit de fouten en beter worden. Die acht honderdsten zijn jammer, doodjammer. Maar het mag de rest van de week niet van de kaart vegen. Brons in de Nations Cup, winst voor Nicola bij de jonge paarden, winst voor Thibault bij de Youngsters, enkele top tien plaatsen voor Olivier en een zevende plaats voor Anthony. Geloof me, ook dit is uitzonderlijk. Ik ben fier op mijn zonen en iedereen die hieraan zijn of haar bijdrage heeft geleverd.”

Bron: 
Persbericht