Op gesprek bij fokker Jurgen Zelderloo
Stefan De Pauw wint nationale Gold Grand Prix met Nairobi van Kojakhoeve, resultaat van inzet en gedreven fokkerij.
De winst in een nationale Gold Grand Prix komt er niet op 1 dag, het is het resultaat van veel inzet van fokkers, ruiters, trainers en eigenaars gedurende jaren.
Reeds van thuis uit waren we bezig met paarden, we groeiden op tussen paarden en pony’s, onze jonge pony’s hebben we afgericht, uitgebracht op wedstrijd en dan werden ze doorgeschoven naar mijn broer Dimitri want ik werd er te groot voor waarna ze dan werden verkocht als ook hij de pony ontgroeit was. Zo verkochten we Vlek aan de familie Renaat Claessens, uit onze pony Vlek heeft Renaat zijn ponyfokkerij opgebouwd, met grote successen. We hadden Vlek zelf graag gehouden voor de fokkerij maar door plaatsgebrek was dat toen niet mogelijk. Ik ken Stefan al van in de ponytijd.
Na een eerste werkervaring heb ik zelf geïnvesteerd in een veulen uit een prestatiefokkerij: in 2000 kocht ik Aruba Van Essene als veulen aan bij Carlos De Cock uit zijn prestatiefokkerij. Aruba is de halfzus van Extra van Essene, Hacco Blue van Essene, Jiamante Van Essene, Vegas Semilly… allemaal dekhengsten en of sportpaarden op CSI niveau.
Vooraleer Aruba in de sport ging, fokte ik uit Aruba een Cassini I merrie El Cassina Van Kojakhoeve en een hengstje van Lord Z, Filou Van Kojakhoeve die verhuisde via Tal Millstein en Jerome Guery naar Saoedi Arabië en sprong tot 1m50 niveau.
We hebben Aruba zelf afgericht, ik trainde Aruba thuis zelf. Met Aruba voelden we aan dat er iets speciaal was, ze was extreem voorzichtig, zo veel afdruk, dat hadden we nooit eerder gevoeld. Omdat ik haar alle kansen wou geven, heb ik ze op wedstrijd laten rijden door Yves Vanderhasselt. Yves is een natuurtalent en voelt paarden heel snel aan, Yves reed toen ook voor Marc Van Dijck met jonge paarden. Zowel in de 6 als 7 jarigen waren ze succesvol, als 7 jarige won Aruba het eindklassement van de nationale cyclus, ik herinner mij 10 op 10 foutloze basisomlopen want toen was elke proef voor 7 jarigen nog een barema A met aparte barrage, een uitzonderlijke prestatie. We hebben er een feestje voor gebouwd, we hebben ons geamuseerd, 2007 een uitzonderlijk jaar, we maakten kennis met de successen in de nationale springsport, ja ik denk dat ik er toen verslaafd aan ben geworden om paarden te kunnen uitbrengen in de topsport, we streven steeds naar meer en beter.
Met Aruba’s dochter El Cassina van Kojakhoeve die ook met Yves op wedstrijd ging en door mezelf thuis werd getraind, hadden we successen, met heel wat klassementen in rankingproeven en grote prijzen tot 1m60. El Cassina is tijdens haar sportcarrière ingezet in de fokkerij via embryo transfer en nu proberen we ook jaarlijks met haar te fokken, ze is ondertussen 19 jaar en drachtig van Tartufo de Muze.
Uit El Cassina fokten we onder meer Jamaica van Kojakhoeve, een Lord Z merrie die via Koen De Clerq en Jordy Van Massenhove terecht kwam bij Ashford Farm en Marcus Beerbaum. Ook zij liep vlot de 1m45 proeven. Ze is ondertussen door Paul Van De Bossche opgenomen in zijn fokkerijprogramma en wordt via Icsi waarschijnlijk veelvuldig moeder.
Het is uit deze Jamaica dat we Nairobi Van Kojakhoeve (Nabab de rêve) hebben gefokt, Nairobi heeft al heel wat proeven gelopen op 1m45 en 1m50 niveau. Nairobi is voor haar sportcarrière moeder geworden van Firenze van Kojakhoeve en Equador van Kojakhoeve, die op jonge leeftijd een been brak. Firenze is via Joris De Brabander verkocht naar een Zwitserse amazone die haar in nationale en internationale rubrieken voor 7 jarige paarden uitbrengt. Firenze gaf hier ook al een merrieveulen Granada van Kojakhoeve die dit jaar als 3 jarige al ingezet wordt in de fokkerij, ze zal ons hopelijk volgend jaar de 6de generatie “Van Kojakhoeve” schenken.
Via embryo transfer hebben we Nairobi ook ingezet in de fokkerij, ze gaf ons ook via die weg nog 2 merrieveulens, die nu beiden 4 jaar zijn en ondertussen hun eerste veulens geven. Zo werd de dag dat Nairobi de grote prijs in Lier won, een merrieveulen geboren van Zambesi TN uit haar Eldorado van de zeshoek dochter. Uit haar dochter van Urano de Cartigny kregen we vanmorgen een merrieveulen van Filou De Muze. Alsook uit El Cassina Van Kojakhoeve en Navarra van De Bosspar verwachten we nog veulens op onze kraamafdeling.
Ondertussen leerde ik mijn vrouw kennen, Sara De Bolle. We hebben een dochter Elize. Sara komt uit een paardenfamilie, haar vader en grootvader hielden al paarden. Papa André De Bolle is jaren actief geweest in LRV en fokte verder met de paarden van zijn thuis en zijn schoonthuis. André was steeds aanwezig op de LRV tornooien met eigen fokproducten en kaapte de prijzen weg in de klasse zwaar. In 2018 won André met zijn fokproducten de selectiewedstrijd voor de Darco Cup: Moreno, Montero en Monaco Van De Bosspar drie volle broers van Edjaz van ’t Merelsnest uit Ulderina Van De Bosspar, 3 embryo’s van dezelfde jaargang wat een unicum was in deze fokkerijwedstrijd voor afstammelingen van dezelfde vader die in dit geval dus ook nog dezelfde moeder hadden en even oud waren! André is nog steeds actief met zijn paarden op wedstrijden maar de leeftijd verplicht er hem toe het toch stillaan wat rustiger aan te doen in de fokkerij, al dat jong geweld kan hij niet meer de baas... Hij fokte de laatste jaren iets minder. Nu onder impuls van Sara en mezelf activeren we de fokkerij Van de Bosspar, want zo heten de paarden van André en Sara. Samen met Sara wil ik onze fokkerij verder uitbreiden, zowel met Kojakhoeve als Bosspar afstammelingen.
Tijdens de opleiding vinden we het belangrijk dat de paarden de nodige tijd krijgen om volwassen te worden en zich lichamelijk te ontwikkelen: haast en spoed is zelden goed. Daarom organiseren we de opleiding bij ons thuis, we schatten zelf in waar de paarden klaar voor zijn, welke wedstrijden ze aankunnen, op jonge leeftijd combineren we de africhting met fokkerij, wat betekent dat onze paarden pas ten vroegste op 5 jarige leeftijd deelnemen aan wedstrijden. We vinden het belangrijker de paarden op latere leeftijd op niveau te hebben dan ernaar te streven op te jonge leeftijd te snel prestaties te verwachten.
We hebben iets meer dan 20 paarden, op 2 na allemaal uit onze eigen fokkerij, momenteel hebben we 8 paarden in wedstrijd op niveau van 1m00 tot 1m50 en een vijftal paarden in africhting welke de africhting nog combineren met de fokkerij, veulens, jaarlingen, tweejarigen... Een uitdagende job om dit allemaal op te volgen, te verzorgen, te organiseren, weidemanagement, hooiwerkzaamheden, allemaal in eigen beheer. We doen nog beroep op 2 ruiters die hier bij ons helpen met de africhting en opleiding van onze paarden.
Onze student Ewout Schepens die zijn ingenieursstudies combineert met paardrijden, hij is gemotiveerd en vindt het fantastisch deel te kunnen uitmaken van ons team. Ewout staat in voor het flatwork en af en toe een trainingsparcours. Vroeger had Ewout een eigen hobbypaard, nu kan hij paardrijden in een professionele omkadering wat hem heel wat voldoening geeft, hij grijpt de kans om bij te leren en ervaring op te doen.
Stefan De Pauw zet overdag een veiligheidshelm op bij Jan De Nul, Stefan werkt er in de draaierij en ’s avonds zet hij zijn tok op om hier nog wat paarden te rijden en uit te brengen op wedstrijd. Dankzij de sportieve successen mogen we al eens rekenen op de medewerking van werkgever Jan De Nul zodat Stefan hem in de week af en toe kan vrijmaken om deel te nemen aan nationale en internationale wedstrijden. In Mechelen sprong Stefan met Nairobi Van Kojakhoeve al foutloos in de 2* grand prix 1m45, wat hem een elfde plaats en zijn eerste rankingpunten uit zijn ruitercarrière opleverde. Eerder deze maand reed Stefan met Nairobi naar de winst in de nationale Gold Grand prix over 1m45 in Lier, zo zie je maar dat die overwinning er niet komt in 1 dag maar het gevolg is van jaren inzet in fokkerij, africhting en training, het werk van een heel team.
We kijken met veel verwachting uit naar de toekomst van onze fokkerij welke door het samenbrengen van deze 2 fokfamilies wat groter wordt, we streven ernaar in de toekomst een tiental veulens per jaar te kunnen fokken. Onze fokkerij heeft ondertussen professionele vormen aangenomen, we beschikken over 15ha weilanden, stallen, een goede buitenpiste, een stapmolen, we plannen nog wat uitbreiding en investeringen. We kunnen onze fokproducten in eigen beheer laten opgroeien, inzetten in de fokkerij, africhten, selecteren en uitbrengen op wedstrijd om ze te commercialiseren. Het is belangrijk dat je de ontwikkeling van je paarden van dichtbij kan volgen, we geloven niet in grote opfok verhalen, we zien dat er op plaatsen waar te veel paarden bij elkaar komen problemen ontstaan met ziektes, denken we maar aan rhino uitbraken, dit jaar nog in Oliva en ook in eigen land. Spijtig genoeg staat niemand er vrij van, ook wij hebben al veulens verloren door rhino. We streven er dan ook naar om sport en fokkerij paarden te scheiden op ons bedrijf, wat niet altijd evident is, zeker niet in de winter.
We hebben het inzicht dat uit goede merriestammen met paarden die gemiddeld goed springen, betere paarden en af en toe toppers gefokt worden en op deze bloedlijnen willen we verder bouwen: paarden die generatie op generatie met de fokker eigenaar succesvol zijn in LRV klasse zwaar Wendy (1976), Queen Van De Bosspar, Sultana van de Bosspar, Ulderina Van de Bosspar en paarden die generatie op generatie succesvol zijn op minstens 1m45 niveau Aruba Van Essene, El Cassina Van Kojakhoeve, Jamaica Van Kojakhoeve, Nairobi Van Kojakhoeve… We kijken ook uit naar de prestaties van onze 8 jarige paarden Vegas Van Kojakhoeve, California Van Kojakhoeve en Goldlady van de vijfheide welke we, na het succesvol doorlopen van de cyclus voor 6 en 7 jarigen, voorbereiden op nationale en internationale wedstrijden, misschien wel het BK voor 8 jarigen ... Tot na het zomerseizoen voor een artikel over de prestaties van de volgende generatie uit onze fokkerij, daar werken we dagelijks aan.