Taran de la Pomme en El Torreo de Muze: zo vader, zo zoon?

Reportage
12 mei 2021
Door Horseman Kristof

Dat Chin Chin een hoofdrol speelt in de geschiedenis van Stal de Muze, kan u elders in de “Gazette de Muze” lezen. Ook in het huidige hengstenbestand is zijn invloed nog steeds duidelijk merkbaar. Meer zelfs, hij staat aan de basis van een hengstenlijn die verder gezet wordt door Taran de la Pomme en El Torreo de Muze. Twee hengsten die ondanks hun genetische gelijkenissen, toch heel verschillend zijn.

De appel valt in principe niet ver van de boom. Dat is in de springpaardenfokkerij niet anders. Je kan immers niet doorgeven wat je zelf niet hebt. Ook Taran de la Pomme en El Torreo de Muze, vader en zoon, ontsnappen niet aan deze wetmatigheid. Denk bijvoorbeeld aan hun karakteristieke schimmelkleur en competitiviteit in de ring. Toch lijken vader en zoon bij een verschillend merriebestand te passen.

DUBBELE PORTIE CHIN CHIN

Laten we beginnen bij het begin: de genetica. Taran de la Pomme is het resultaat van de combinatie Tolano van het Riethof en Ta Belle van Sombeke. Van die laatste kreeg hij ook zijn schimmelkleur mee. Aandachtige lezers hebben meteen in de gaten dat het om twee paarden uit de eerste Belgische jaargangen van Chin Chin gaat, meer bepaald de T-jaargang (1996) van BWP. Tolano en Ta Belle zijn immers beiden halfbroer en -zus. Taran voert het bloed van Chin Chin dus zowel langs moederskant als langs vaderskant. “Taran is eigenlijk het resultaat van toeval”, lacht Joris. “We hadden Tolano verkocht, maar het wou op zijn nieuwe bestemming niet echt lukken met het dekken. Hij is dan terug naar Sint-Niklaas gekomen om de stiel te leren en met het sperma uit die eerste probeersessies, hebben we dan ook Ta Belle een keer gedekt. Daaruit is dan later Taran voortgekomen. Hij is de enige Tolano die we ooit gefokt hebben. Het feit dat hij het suffix “de la Pomme” draagt, is te verklaren omdat we de draagmerrie waaruit hij is voortgekomen nog voor zijn geboorte hebben overgedragen aan Haras de la Pomme. Hij is dus daar geboren, maar hier verwekt.”

DUBBELE PORTIE GOLIATH II Z

Wie wel in Sint-Niklaas ter wereld kwam, zoals zijn achtervoegsel al aangeeft, is El Torreo de Muze. Hij kreeg zijn schimmelkleur via zowel vader als moeder. El Torreo werd geboren uit de aanparing van Taran de la Pomme met Funky Music. “El Torreo heeft eigenlijk twee keer de genen van Chin Chin en twee keer de genen van Goliath II Z in zich. Dat komt enerzijds via vader Taran, die twee keer Chin Chin-bloed voert. En via zijn grootmoeder La Belle van Sombeke, een keer Goliath II Z-bloed in zijn aderen heeft vloeien. Anderzijds werd het Goliath II Z-bloed ook aangebracht door zijn moeder Funky Music (v. Vigo d’Arsouilles). Zij is immers een dochter van de bekende Goliath II Z-merrie Lhasa. Goliath II Z was een grote hengst met veel kader, die soms net iets te weinig bloed bracht. Ook Funky Music kon, dankzij de combinatie van Vigo en Goliath II Z, nog wel wat bloed gebruiken. Via Taran konden we Funky Music aanparen met een dubbele portie Chin Chin-scherpte en dat heeft goed uitgepakt.”

NOOIT TELEURGESTELD

Zoals hun genetische achtergrond al doet vermoeden, zijn vader en zoon ook exterieurmatig best verschillend. “Taran is niet de grootste of de ruimste hengst en neigt dus eerder naar die scherpe, bloederige Chin Chin-nazaten. El Torreo is dan weer meer het type van Vigo d’Arsouilles en Goliath II Z. Hij is namelijk een ruime hengst, met veel galop, maat en formaat. El Torreo is eigenlijk altijd een heel opvallend paard geweest, gezegend met een prima bewegingsmechanisme en een goede sprong. Vanaf zijn eerste optreden op de hengstenkeuring tot nu heeft hij ons eigenlijk nooit teleurgesteld. Die extreme scherpte die een aantal paarden op het allerhoogste niveau hebben, ontbeert hij misschien niet, maar het is wel een heel constant paard dat altijd doet wat je ervan verwacht. Zelden komt hij met meer dan één fout uit de ring.”

OLYMPISCHE DROOM

Dat blijkt inderdaad uit de sportresultaten van El Torreo tot dusver, met winst in grote prijzen op twee-, drie- en viersterrenniveau kan je thuiskomen en de hengst is nog maar elf jaar oud. Het beste moet dus nog komen, denkt ook ruiter Bernardo Alves. “El Torreo is een toppaard, zonder twijfel. Hij is voorzichtig, heeft veel vermogen en een uitstekende concoursmentaliteit. Bovendien is hij heel regelmatig. Hij beschikt over een goed lichaamsgebruik en een goede techniek met een excellent uitzwaaiende achterhand.” De verwachtingen rond El Torreo zijn dan ook hooggespannen. Niet voor niets staan Alves en El Torreo op de shortlist voor de Olympische Spelen met het Braziliaanse team. Op de vraag of dat binnen de mogelijkheden ligt, is het antwoord eensluidend: “Voor El Torreo kan het eigenlijk niet te hoog of te breed staan.”

TOPINSTELLING

Ook vader Taran de la Pomme heeft zijn sporen in de topsport verdiend. Onder Karline De Brabander en Kevin Staut was hij succesvol tot op niveau 1.55m (CSI5*). “Taran had er misschien net niet dat allerlaatste aan vermogen in, maar het was wel een zeer competitief paard met een topinstelling.” Onder Kevin Staut eindigde Taran onder meer derde in een 1.55m-proef op het CSIO5* in Rotterdam.

GEEN ZWAKKE SCHAKELS

Qua nakomelingen is het misschien nog iets te vroeg om al iets zinnig te kunnen zeggen over de nafok van El Torreo de Muze, al steken de eersten reeds hun neus aan het venster in de internationale rubrieken voor jonge paarden. Denk bijvoorbeeld aan Otto vd Bisschop, Organza vd Dennehoeve, Fulldollar de Raygade en El Future van ’t Ameldonk Z. “Op zich kan het bijna niet anders dan dat El Torreo in positieve zin zal opvallen in de fokkerij. Er zitten mijns inziens geen genetisch zwakke schakels in zijn pedigree,” verduidelijkt Joris.

NATUURLIJKE DEKKING

 Bij Taran de la Pomme liggen de kaarten wel al open op tafel. Zijn oudste nakomelingen maken sinds enkele jaren het mooie weer op het allerhoogste niveau. “Dat verbaast me niet echt”, weet Joris. “Taran voert heel veel Chin Chin-bloed. Hij heeft dus die extreme wil om het goed te doen meegekregen en hij geeft dat zelf ook heel sterk door. Hoewel zijn nafok niet heel talrijk is, mede door het feit dat sperma afnemen niet eenvoudig was en die allemaal via natuurlijke dekking zijn geboren, zijn er toch al een heel aantal goede paarden uit voortgekomen.” 1.60M Dat klopt. Taran de la Pomme staat immers te boek als vader van onder Chic Hin d’Hyrencourt die met Beezie Madden op GP5*-niveau springt, nadat hij met de Italiaan Antonio Alfonso de GP4* van Geesteren wist te winnen. Een andere in het oog springende nakomeling is Dalila de la Pomme, die op GP5* actief is met Evelina Tovek en Henrik von Eckermann en reeds meer dan €700.000 aan prijzengeld wist te vergaren. Ook Caipiranja liep onder Tiffany Foster op het hoogste niveau. Last but not least, mogen we in dit rijtje natuurlijk ook El Torreo niet vergeten. Dat brengt ons alweer bij het begin van dit artikel.

Meer verhalen uit "Gazette de Muze" lezen? Klik hier!

Bron: 
Tekst Arnout Coppieters