"Lezen en schrijven met meester Elvis Ter Putte"

Reportage
04 mei 2021
Door Horseman Kristof

Hoewel hij niet in Sint-Niklaas geboren is, is de naam Elvis Ter Putte onlosmakelijk verbonden met Stal de Muze. De donkerbruine zoon van Diamant de Semilly is er uitgegroeid tot een boegbeeld. Dat heeft uiteraard te maken met zijn uitstekende sport- en fokkerijprestaties, maar het fokproduct van wijlen Georges De Maertelaere bleek ook op het juiste moment over de gewenste pedagogische kwaliteiten te beschikken om de familie De Brabander op weg te helpen. Ook nu wordt er nog duchtig gelezen en geschreven met Elvis Ter Putte en zijn nafok.

Zijn carrière kwam een beetje traag op gang. Zowel in de sport als in de fokkerij duurde het even voor Elvis Ter Putte zijn plaats had gevonden. Meer specifiek tot pakweg 26 september 2010, de dag waarop hij met Karline naar de zesde plaats sprong op het WK voor zesjarigen in Lanaken met dank aan een dubbele nulronde. De eerste stap naar het allerhoogste niveau in de sport was gezet en ook de fokkers beseften welk vlees ze in de kuip hadden. In een klap werd Elvis Ter Putte een van de meest gebruikte dekhengsten in België.

BEENBREUK

Elvis zelf had niet veel tijd om daarbij stil te staan. Kort na zijn optreden in Lanaken, stond er immers nog iets veel belangrijkers op het programma. Christophe licht toe: “Ik was eigenlijk een fervent voetballer, tot een gebroken been nogal abrupt een einde maakte aan mijn voetbalambities. Een lange revalidatie lag in het verschiet en aan het eind van mijn revalidatie bleek ik een degout te hebben van voetbal. Vervolgens ben ik me op de paarden beginnen concentreren. Het is te zeggen, in eerste instantie zullen het pony’s geweest zijn. Zo heb ik nog op Shining Starr Aristo gereden, maar omwille van zijn gezegende leeftijd heeft dat niet zo lang geduurd. Dat wou ik hem niet meer aandoen.”

BEKWAAMHEIDSPROEF

Daar komt Elvis Ter Putte in het verhaal. “Het is niet dat ik ooit met Elvis op wedstrijd heb gereden”, lacht Christophe, “maar het is wel zo dat ik met de beroemde Elvis Ter Putte mijn bekwaamheidsproef heb afgelegd. Als ik me niet vergis moet dat slechts enkele weken na die befaamde WK-finale in Lanaken geweest zijn. Voor Elvis was dat maar een kleine stap. Toen ik uit de piste kwam, sprak iemand me aan met de vraag of mijn mooi paard niet te koop was. Ik hoef niet te benadrukken dat die bekwaamheidsproef een groot succes was”, knipoogt Christophe. Niet alleen Karline en Christophe hadden de teugels van Elvis in handen bij Stal de Muze. Zelfs Katia, vrouw des huizes, had Elvis ooit onder het zadel. “Als we aan de zee gingen rijden, nam Katia telkens plaats in het zadel van Elvis,” verduidelijkt Joris.

GESCHIKT VOOR ELKE RUITER

Het moge duidelijk zijn: Elvis Ter Putte is een van de chouchous van de familie De Brabander en niet zonder reden. “Elvis is een brave en eerlijke hengst. Bovendien is hij betrouwbaar, heeft hij een goed karakter, een goede balans en een goede mond. Kortom, Elvis bezit eigenschappen waar elke ruiter iets aan heeft. Dan heb ik het over amateurruiters, maar uiteraard heeft ook een topruiter liever een paard dat eenvoudig te rijden is.”

HET BESTE MOET NOG KOMEN

Die kwaliteiten bezit Elvis alleszins. Eerst sprong hij zelf op het hoogste niveau met Karline. Een kleine greep uit hun erelijst toont onder meer een tweede plaats in de GP2* van Marcq en Baroeul, een derde plaats in de GP3* van Kapellen en een achtste plaats in de GP3* van Canteleu. Zijn nakomelingen lijken het evenwel nog beter te gaan doen. Uit zijn (beperkte) eerste jaargangen springt Elco van Hof ter Naillen (Michel Hendrix) reeds op het allerhoogste niveau. Uit zijn eerste grotere jaargang, geboren in 2011, hebben Lou Lou VLS (Yuri Mansur en sinds kort Vanessa Hood) en vooral Levis de Muze (Ioli Mytilineou) hun kwaliteiten al op GP-niveau tentoongespreid. Ook de beste BWP’er op de WBFSH-ranking voor eventingpaarden, Mahalia, is een dochter van Elvis Ter Putte. Aangezien het grootste deel van zijn nakomelingen pas in 2012 of later geboren zijn, lijken we het laatste van zijn nafok overigens nog niet gezien te hebben.

EXTREME KWALITEIT

Ook in eigen huis heeft Elvis zijn fokkwaliteiten al in volle glorie laten bewonderen. Een van zijn opvolgers staat immers al op stal in Sint-Niklaas. De pas negenjarige Mosito van het Hellehof staat aan het begin van zijn internationale sportcarrière met Bernardo Alves. “Mosito is een van de meest voorzichtige paarden die ik ooit heb gezien,” vertelt Joris. “Hij heeft in 2020 als achtjarige al zijn eerste rankingproeven gelopen, met succes. Het is nu zaak om door te groeien naar het allerhoogste niveau. Ik ben ervan overtuigd dat hij het kan, maar we willen niets overhaasten.”

SCHERPE KANTJES

 Welke merries horen dan bij welke hengst? U vraagt, Joris geeft het antwoord. “Eigenlijk past Elvis bij heel veel merries. Hij heeft gepast bloed, maar het moet ook niet minder zijn. Ik beschouw hem zelf als heel geschikt voor een merrie met een scherp kantje. Denk bijvoorbeeld aan een te hete merrie, een merrie met een fragiele mond of een moeilijk karakter. Elvis zal er dan voor zorgen dat die scherpe kantjes ervan geveild worden, zonder aan kwaliteiten in te boeten. Verder is het moeilijk om een specifiek type merries aan te duiden. Het is een complete en polyvalente hengst. Mosito brengt eigenlijk dezelfde kwaliteiten als Elvis, maar is zelf misschien iets scherper, iets minder vergeeflijk ook voor fouten van de ruiter. Dat is eventueel iets om rekening mee te houden in de fokkerij.”

TOPPAARD IN DE DOP

Wie het beste van bovenstaande hengsten wil combineren en voor een beloftevolle jonge hengst wil gaan, kan overigens ook voor Quickly vd Kruishoeve opteren. Quickly is een zoon van Mosito en werd in 2020 goedgekeurd bij BWP. Niet alleen via zijn vader zijn de genen van Quickly nauw verbonden met Stal de Muze. In zijn pedigree telt Quickly immers liefst negen generaties hengsten op een rij die ooit in Sint-Niklaas op stal hebben gestaan of uitgebaat zijn. “Het is leuk om te zien dat fokkers jaar na jaar op onze hengsten vertrouwen en dat er dan uiteindelijk zo’n toppaard in de dop uit voortkomt”, glimlacht Joris.

LEZEN EN SCHRIJVEN

De kwaliteiten van Quickly klinken dan ook bekend in de oren. “Het is een paard waar je mee kan lezen en schrijven. Zelfs als jong paard is het gewoon opstappen en wegwezen,” vertelt Christophe. Joris vult aan. “Ook Quickly heeft een goede mond en een goed temperament. Hij beschikt ook over gepast bloed en een uitstekende balans, waarbij hij ook makkelijk wisselt in galop. Dat is een typische eigenschap voor de nafok van Elvis Ter Putte. Er is al veel vraag geweest naar Quickly, die de kwaliteiten van Elvis en Mosito dan ook nog eens combineert met een mooi exterieur en een goede beweging. Voorlopig krijgt hij evenwel hier alle kansen. Hij heeft vorig jaar al heel wat gedekt en onze verwachtingen zijn hooggespannen,” besluit Joris enthousiast.

Meer verhalen uit Gazette de Muze lezen? Klik hier!

Bron: 
Tekst Arnout Coppieters