"De NV Bamako & Zonen"

Reportage
28 apr 2021
Door Horseman Kristof

Of het familiebedrijf binnenkort kan omgedoopt worden tot Bamako & Zonen NV valt voorlopig nog af te wachten, maar het is opvallend hoe de zoon van Darco en Fragance de Chalus zich in korte tijd heeft weten op te werken tot een van de uithangborden van Stal de Muze. Bovendien lijkt hij niet alleen zijn sportkwaliteiten, maar ook zijn vererverscapaciteiten door te geven. Twee prominente zonen, Kasanova de la Pomme en Lector vd Bisschop, lijken nu al klaar om in zijn voetsporen te treden. Stal de Muze maakt zich op voor een nieuwe hengstendynastie.

In een nog niet zo ver verleden was er Nabab de Rêve, die samen met zijn zonen en dochters een bijzondere bijdrage leverde aan de fokkerij van de familie De Brabander. Later volgden Vigo d’Arsouilles en Elvis Ter Putte. De volgende in dat illustere rijtje lijkt Bamako de Muze te gaan worden. De kwaliteiten van Bamako de Muze werden reeds uitgebreid toegelicht in de eerste Gazette de Muze, maar hij heeft intussen zelf al voor opvolging en dus bijkomende gespreksstof gezorgd. Kasanova de la Pomme en Lector vd Bisschop staan immers te popelen om hun plaats op te eisen.

QERLY CHIN MEETS FRAGANCE DE CHALUS

Zoals steeds, heeft elke hengst zijn eigen pad gemaakt. Kasanova de la Pomme werd geboren in 2010 als zoon van Everlychin de la Pomme (v. Malito de Rêve), een merrie die zelf op 1.60m-niveau liep met Shane Sweetnam en ook de moeder is van de helaas te vroeg overleden Latour VDM (v. Darco). Daarna volgen nog Werly Chin de Muze (v. Nabab de Rêve) en dan uiteraard de onvermijdelijke Qerly Chin (v. Chin Chin). Voeg daar Bamako de Muze aan toe en je krijgt een cocktail die de genen van twee zeer invloedrijke de Muzemerriestammen combineert, namelijk de stammen van Qerly Chin en Fragance de Chalus. Al vroeg lijkt Kasanova de la Pomme, op basis van zijn afstamming, zijn hooggespannen verwachtingen waar te maken. Op de BWPhengstenkeuring in 2013 wordt hij uitgeroepen tot kampioen.

Zijn kwaliteiten werden ook door de buitenlandse stamboeken opgemerkt. Om zijn volle fokkerijpotentieel te benutten, wordt Kasanova vier seizoenen lang verhuurd aan Neustadter Gestüt in Duitsland. Daar levert hij onder andere een kampioensveulen vooraleer hij in 2019 opnieuw zijn intrek neemt in Sint-Niklaas.

GROTE SPORT

Zijn terugkeer betekende ook een nieuwe boost voor zijn sportieve carrière. Eerst met Karline en sinds kort met Koen Vereecke, lijken de kwaliteiten van Kasanova volledig tot hun recht te komen. Begin dit jaar waren er al topklasseringen in de GP2* en GP3* van Oliva. Koen is dan ook bijzonder lovend over de kwaliteiten van de hengst. “Het is een paard dat je echt kan opbouwen richting een grote prijs. Als je dan het parcours binnen rijdt, weet je al bijna zeker dat je zonder fouten door de finish zal geraken, als je zelf geen fouten maakt. Kasanova is een speelse hengst. Hij durft tussen de hindernissen door wel eens bokken of zich laten voelen, maar voor het springen zelf is hij wel geconcentreerd. Door zijn enorme kwaliteiten kan hij zich dat speelse ook best permitteren. Hij is bovendien topvoorzichtig, dus fouten maken doet hij niet vaak. Het is naar mijn aanvoelen echt een paard voor de grote sport.”

ENORME KWALITEITEN

Dat speelse karakter heeft hij duidelijk doorgekregen van zijn vader, weet Joris. “Dat speelse komt inderdaad wel wat van Bamako. Verder is hij net als zijn vader een eerlijke hengst, die aangenaam is in de omgang. Hij beschikt zelf over enorme kwaliteiten en lijkt dat ook door te geven. Dan heb ik het over het atletisch vermogen en ook de instelling van Bamako, die hij zelf in zich heeft en op zijn beurt doorgeeft aan zijn nakomelingen. Daarnaast geeft Kasanova ook opvallend commerciële paarden, die beschikken over een mooi model en een goed bewegingsmechanisme.” De oudste nakomelingen van Kasanova zijn pas zeven jaar oud, dus het is nog te vroeg om al grote uitspraken te doen. Toch is het opvallend dat er uit de beperkte aantallen, nu reeds twee nazaten uit die eerste jaargang op 1.40m-niveau actief zijn. Dat belooft dus veel goeds.

VEELBELOVENDE TWEEJARIGEN

 Nog jonger is de nafok van de andere Bamako-zoon in de collectie, Lector vd Bisschop. Nochtans zijn er ook uit zijn (zeer beperkte) eerste jaargangen (een tiental paarden geboren in 2015 en 2016) al enkele paarden actief op niveau 1.20m, zoals Paola vd Bisschop en Looks Good de Liebri Z. Lector leverde ook al een goedgekeurde hengst, genaamd Romulus de Mariposa. Ook op de veulenveilingen gaan zijn nakomelingen als zoete broodjes over de toonbank. Op de Equbreeding Auction in 2020 veranderde Udo van ‘t Meulenhof voor liefst 44.500 euro van eigenaar. Geen verbazing bij Joris, die zelf ook zeer sterk gelooft in de verervingskracht van de nu tienjarige Lector. “We hebben hem zelf intensief gebruikt in onze fokkerij. Zo hebben we nu een aantal mannelijke tweejarigen die zeer veelbelovend zijn en waarvan er waarschijnlijk enkele op de hengstenkeuring zullen verschijnen volgend jaar. De fokkers lijken er ook wel in te geloven, want zijn populariteit is de afgelopen jaren gestegen. Voor zover we het al kunnen beoordelen, geeft Lector wel paarden die alleszins de juiste instelling en alle vermogen hebben.”

VERMOGEN TE KOOP

Dat zijn alleszins zaken die Lector zelf ook tentoonspreidt onder het zadel. Met Koen Vereecke maakte de hengst begin dit jaar al zijn debuut op GP-niveau met een dubbele foutloze omloop in Oliva. Vereecke heeft dan ook van deze Bamako-nazaat hoge verwachtingen. “Ik herken wel een aantal eigenschappen die Kasanova ook heeft. Zo heeft Lector veel vermogen en een topinstelling. Hij is wel iets minder speelvogel dan Kasanova, iets meer plichtsbewust. Dat doet evenwel niets af van zijn kwaliteiten. Ik denk dat het een paard is dat het nog ver gaat brengen. Hij heeft nog weinig ervaring, maar dat komt nog wel, als de virussen een beetje willen meewerken.”

ALTIJD WEER CORDULA

 Veel vermogen alle kracht en een superinstelling. Dat doet een belletje rinkelen. “Hij lijkt daarin inderdaad best wel op zijn halfbroer Fantomas”, glimlacht Karline. “Qua karakter en gedrag, zowel op stal als onder het zadel, lijkt hij inderdaad net iets meer te hebben meegekregen van zijn moederlijn en iets minder van Bamako. Bij Kasanova is het eerder andersom.” Dat brengt ons meteen bij de top moederlijn die Lector heeft voortgebracht. Hij is inderdaad een rechtstreekse zoon van Cordula de Laubry, de For Pleasure-merrie die eerder ook al Fantomas de Muze, Lord de Muze, Igor de Muze en zo vele anderen voortbracht. Gecombineerd met Bamako, brengt Lector dus eveneens de genen van twee invloedrijke De Muze-merriestammen samen, in dit geval Fragance de Chalus en Cordula. Lector zag het levenslicht in 2011 en werd als driejarige goedgekeurd bij het SBS. Zijn opleiding kreeg hij van Karline De Brabander, met onder andere enkele gesmaakte optredens in de PAVO hengstencompetitie en op de wedstrijden voor jonge paarden in Valkenswaard. Nu is hij klaar om de sport- en fokkerijwereld te bestormen.

Meer verhalen lezen uit "Gazette de Muze"? Klik hier!

Bron: 
Tekst Arnout Coppieters