Ambassadeur in de kijker: Epleaser van ’t Heike

Fokkerij
06 apr 2021
Door Horseman Kristof

Geen ambassadeurs met kransen rond hun nek, geen huldigingen voor volle tribunes,… Maar deze hengsten verdienen alle aandacht en daarom zetten we ze alvast via deze weg een voor een in de schijnwerpers.

Vorige keer kwam Echo van ’t Spieveld aan bod, nu is het de beurt aan Epleaser van ’t Heike.

Wijlen Karel Boonen ligt als fokker aan de basis van het succes van deze hengst.

De moeder van Epleaser is niemand minder dan Valentina van ’t Heike (v. Nabab de Reve). Jos Lansink kocht zich in in deze merrie en leidde Valentina op tot het hoogste niveau. Gedurende verscheidene jaren waren ze een belangrijke schakel in het Belgische team. In het seizoen 2009-2010 behoorde Valentina tot de top 20 van de wereld. Ze nam deel aan de Olympische Spelen in Londen, de Europese kampioenschappen in Madrid en de Wereldspelen in Kentucky, waar ze brons behaalde met het Belgische team. In haar erelijst staan ook de Grote Prijzen van Parijs en Abu Dhabi, twee 5-sterrenwedstrijden.

Ook de vader van Epleaser, For Pleasure, is uiteraard een echte referentie zowel in de sport als in de fokkerij als vererver.

Epleaser is net zoals Echo van ’t Spieveld een hengst uit de erg bejubelde E-jaargang en werd dus geboren in 2004. Op 4-jarige leeftijd werd hij goedgekeurd voor de BWP-dekdienst. In de sport deed hij het meteen goed. Hij werd vierde bij de 5-jarigen op het WK jonge paarden en behaalde zilver bij de 6-jarigen op de Nationale wedstrijd voor jonge paarden in Hulsterlo. Het was Frank Schuttert die het eerste deel van Epleasers internationale carrière mocht schrijven. In 2015 werd Epleaser verkocht. Christian Ahlmann nam de teugels over, waarna een hele reeks belangrijke successen volgden.

Zijn internationale sportcarrière kreeg voorrang, waardoor het niet de hengst is met het meeste nakomelingen, maar er zijn er al heel wat succesvolle bij. Denk maar aan Kingston van het Eikenhof (vm Alexis Z, f. Mieke Erpels) om maar één voorbeeld te noemen.

Meer lezen over deze ambassadeur? Dat kan je in EquiTime april!

Bron: 
Belgian Warmblood