Voorlopig nog geen groen licht voor opstart competitie amateurs

Varia
26 apr 2021
Door Horseman Kristof

Op basis van de beslissingen door het Overlegcomité op 23 april 2021 en de publicatie van het MB op 25 april 2021, blijven de meeste coronamaatregelen voor de sport ook na 26 april nog dezelfde. Enkel voor personen vanaf 19 jaar, wordt het toegelaten maximum aantal personen in de sportgroep verhoogd van 4 naar 10 personen, ten gevolge van de aanpassingen in het samenscholingsverbod en dit vanaf maandag 26 april 2021.

We hopen dat er vanaf 8 mei en in een latere fase ook in juni verdere versoepelingen zullen zijn voor de (paarden)sport. Het spreekt voor zich dat we jullie hierover tijdig zullen informeren.

Alle maatregelen op een rij:

Sporters jonger dan 13 jaar:

  • Er wordt geadviseerd te kiezen voor één buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder het risico op verspreiding van Covid-19.
  • Outdoor en indoor trainen is toegestaan. Voor -13-jarigen geldt indoor een bubbel van 10 (exclusief begeleiding door één persoon van hetzelfde huishouden). Outdoor kan dit met maximum 10 personen. Sportbegeleiders worden niet meegeteld in het maximum aantal personen. Contact is enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.
  • Bij voorkeur sport je outdoor.
  • Voor georganiseerde indoor activiteiten dien je toestemming te hebben van de lokale overheid.
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan. Een uitzondering hierop is voor de beloftevolle jongeren (nominatief bepaald) en de profsporter volgens de definitie die ondertussen bekend is.

Sporters van 13 (°2007) tot en met 18 jaar (°2002):

  • Er wordt geadviseerd te kiezen voor één buitenschoolse activiteit of hobby. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder het risico op verspreiding van Covid-19.
  • Indoor sporten is niet toegestaan. De (georganiseerde) activiteit kan enkel buiten beoefend worden.
  • Outdoor trainen is toegestaan. De grootte van de bubbel bedraagt maximum 10 deelnemers. Sportbegeleiders worden niet meegeteld in het maximum aantal personen. Contact is enkel toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport (bv. horseball).
  • Wedstrijden met deelnemers van verschillende clubs (tornooien, competitie, interclub, …) zijn niet toegestaan. Een uitzondering hierop is voor de beloftevolle jongeren (nominatief bepaald) en de profsporter volgens de definitie die ondertussen bekend is.

Sporters vanaf 19 jaar (°2001 of vroeger):

  • Indoor sporten is niet toegestaan
  • Contactsport is niet toegestaan
  • Buiten paardrijden is toegestaan met een maximum van 10 personen (incl. begeleider), rekening houdend met de social distancing-regels en het samenscholingsverbod. Dit ongeacht of dit in georganiseerd of niet-georganiseerd verband gebeurt.
  • Wedstrijden zijn niet toegelaten: een uitzondering hierop is voor de beloftevolle jongeren (nominatief bepaald) en de profsporter volgens de definitie die ondertussen bekend is.

Sportkampen:​

De maatregelen die van toepassing zijn voor de sportkampen kan je hier terugvinden.

Brevettenwerking:

De brevettenwerking werd terug opgestart. Brevetafnames die reeds gepland staan in de maand april kunnen doorgaan, nieuwe aanvragen kunnen ingediend worden via BRIDLE voor brevetafnames die plaatsvinden vanaf 1 mei 2021. Deelnemen aan een brevetafname? Contacteer de organiserende club.

Meer informatie over de brevettenwerking vind je hier.

 

Het Ministerieel Besluit van 25/04/2021 kan u hier raadplegen.

Bron: 
Paardensport Vlaanderen