Stoeterij Duyselshof: "Wij werken zoveel mogelijk met fokmerries die topprestaties leverden als springpaard"

Reportage
23 mei 2020
Door Horseman Kristof

Horseman brengt in samenwerking met Puissance, hét krachtigste paardenmagazine van de Lage Landen, elk weekend een reportage uit de voorbije Puissance edities.

Stoeterij Duyselshof van de Nederlandse zakenman en gepassioneerd paardenliefhebber Wim van der Leegte ligt op een uitgestrekt domein in Hoogeloon nabij Eindhoven. Ruiter Leopold van Asten staat als manager in voor de dagdagelijkse leiding van de springstal. Hij leidt Puissance rond in Stoeterij Duyselshof. “We streven naar topprestaties met eigen springpaarden, hier geboren en opgeleid.”

De Nederlandse zakenman Wim van der Leegte stond vijftig jaar aan het hoofd van VDL Groep. Hoewel Wim van der Leegte nu ook bekend staat als een gepassioneerd paardenliefhebber, was het geen liefde op het eerste gezicht. “Mijn jeugdvriend en toenmalige buurman, Sjors Burg, overtuigde me in 1976 om samen enkele lessen paardrijden te nemen. Al snel was duidelijk dat het niets voor mij was, maar ik leerde daar wel mijn vrouw, Margriet, kennen”, lacht Wim van der Leegte.

Eigen ruiter

“Eind jaren negentig kochten we samen een landgoed in Duizel, een domein van 21 ha. Daar hadden we wel plaats voor enkele paarden. We kregen het gevoel voor paarden echt te pakken en we bouwden een manège met een binnenpiste. Van die paar rijlessen in ’76 tot 2000 had ik weinig tot niets te maken met paardensport. De volgende stap was het aantrekken van een eigen ruiter. Sjors Burg raadde me Leopold van Asten aan en sinds oktober 2000 werken we heel nauw en succesvol samen. Ik weet nog heel goed dat hij zijn eerste officiële wedstrijd voor VDL Groep meteen won. Dat was de toenmalige Derby van Eindhoven in 2001. Ik sprong van vreugde nog hoger dan zijn paard Spirit, denk ik”, herinnert Wim van der Leegte zich nog levendig.

Springstal

Als Leopold van Asten vandaag de dag niet op wedstrijd is, vind je hem gegarandeerd in de springstal van Stoeterij Duyselshof. Deze is gelegen in Duizel, op het landgoed van Wim van der Leegte. “Toen ik hier voor het eerst kwam, was de hele accommodatie gloednieuw”, herinnert Leopold van Asten zich nog goed. “Hier staan een tiental springpaarden waar ik dagelijks op rijd. Het liefst rij ik in de ochtend en buiten in de prachtige, groene omgeving. Bij slecht weer kan ik terecht in de binnenpiste. Met z’n allen proberen we er hier voor te zorgen dat alles goed in orde is. Daardoor kan ik me grotendeels concentreren op de tien wedstrijdpaarden. Van hieruit reizen de paarden bijna wekelijks naar de internationale concoursen.”

Hoe is Stoeterij Duyselshof ontstaan?

“Zoals al verteld, besloot Wim van der Leegte te investeren in de internationale paardensport. Al snel had hij begrepen dat je beter eigen paarden kon fokken dan er elders te kopen. In 2005 nam hij de fokkerij van Sjors Burg over. Nog een paar jaar later, in 2009, werd Stoeterij Duyselshof in Hoogeloon nog uitgebreid met een opleidingsstal. Zo was het plaatje compleet.”

Het plaatje compleet en de cirkel rond?

“Wij werken zoveel mogelijk met fokmerries die topprestaties leverden als springpaard. Zo hopen we de kans te vergroten dat ook hun veulens na verloop van tijd uitgroeien tot internationale springpaarden. Als dat lukt, is de cirkel inderdaad rond. Gemiddeld verhuizen de veulens na drie jaar naar onze opleidingsstal. De fokstal staat onder leiding van Kees Oosthoek. Eén keer per maand zitten we samen met het volledige managementteam van Stoeterij Duyselshof om de hele gang van zaken te bespreken. In februari-maart kiezen we hengsten en bekijken het fokprogramma”

Hoeveel veulens worden hier geboren?

“De laatste drie jaar zijn hier vijftien veulens geboren. Na de sportcarrière worden de merries ingezet in onze fokstal. Als een jong paard uit een goede, bewezen stam komt, spoelen we twee embryo’s uit. Die worden meteen overgezet in de draagmoeder. In de toekomst willen we nog strenger selecteren om nog betere kwaliteit af te leveren.”

Alles voor goede topspringpaarden uit het eigen fokprogramma.

“Dat is onze visie. En dat lukt ook. Think Twice, die intussen 25 jaar is, zorgde voor 14 nakomelingen. Uitzonderlijk kopen we veulens aan die we hier verder opleiden. Zoals Zidane, waar ik nu internationale wedstrijden mee rijd. Die is hier niet geboren, maar wel helemaal gevormd. Soms moet je ook wat geluk hebben. Ooit hadden we Comtessa die na vier wedstrijden een onherstelbare peesblessure opliep. Uiteindelijk hebben we daar nog acht nakomelingen uit kunnen halen, waardoor de investering niet volledig verloren is gegaan.”

Na een drietal jaar schuiven de paarden door naar de opleidingsstal?

“In onze opleidingsstal – onder leiding van collega Dion van Groesen – proberen we paarden van drie tot zeven jaar op te leiden tot echte toppers. Hiervoor beschikken we over een moderne accommodatie met alle nodige faciliteiten. Naast 70 stallen gaat het om een binnenmanege, een buitenrijbaan, springweide, stapmolens, longeerpistes en een galoppeerbaan. De paarden kunnen zich ontspannen in paddocks op gras of zand of in één van de omliggende weilanden.”

Jij bent nauw betrokken bij de opleiding?

“Ik bekijk heel veel video’s van wedstrijden en bestudeer de uitslagen. Uiteraard om de prestaties van onze paarden op te volgen en om te kijken hoe de jonge paarden zich verder ontwikkelen.”

Jullie kennen de geheimen van een goed springpaard.

“Maar die gaan we niet prijsgeven (lacht). Onze sport is de laatste jaren erg veranderd. Het niveau van de topwedstrijden ligt erg hoog. De paarden moeten over heel wat capaciteiten beschikken om op niveau mee te kunnen draaien. Een ruiter die wil meedraaien aan de top, moet minstens over drie grand prix-paarden beschikken. Om die kwaliteit te blijven afleveren, zijn we bij Stoeterij Duyselshof met 32 mensen dag en nacht bezig. Goede prestaties zorgen dan ook steeds voor voldoening. Ik ben blij dat ik daar mijn steentje aan kan en mag bijdragen.”

Meer reportages van Puissance lezen? Klik hier!

De volledige fotoreportage van het bezoek aan Stoeterij Duyselshof is via deze link te raadplegen.

Bron: 
Puissance - Stijn de Koning