Stal de Muze: "Nieuwe troeven staan klaar om harten te veroveren"

Promo
05 mei 2021
Door Horseman Kristof

Pandemie(ën) of niet, Stal de Muze denkt alvast vooruit. Stilstaan is achteruitgaan, ook in de fokkerij, en dus hebben wij ook voor het komende seizoen weer een aantal nieuwe, jonge troeven in onze collectie. Met veel plezier stellen wij jullie voor aan Cavalier Russe Z, Special Star De Corlato en Valentino Boy. Drie hengsten die onze filosofie volledig in de praktijk brengen met hun opvallende prestatiegenen. Maak kennis met deze veelbelovende jaargang.

Het is voor jonge hengsten niet altijd eenvoudig om een voet aan de grond te krijgen in de fokkerij. Nochtans moeten jonge hengsten kansen krijgen. Niet zonder reden wordt er echter veel aandacht besteed aan de sportprestaties van een potentieel vaderdier. Bij jonge hengsten is het evenwel nog te vroeg om iets zinnigs te vertellen over sportprestaties, laat staan over hun verervingskwaliteiten. Of ze zich op het hoogste niveau zullen bewijzen in de sport of in de fokkerij, is bovendien afhankelijk van allerlei factoren.

OLYMPISCHE GENEN

Een van deze factoren, toevallig een element waar wel al iets over te vertellen valt, is de genetica. En laten we net nu voor 2021 een generatie driejarige hengsten met Olympische genen in de aanbieding hebben. Hengsten waar we zelf alvast sterk in geloven. Om het met de woorden van Joris te zeggen: “Ik denk niet dat we ooit al zo’n collectie exclusieve genen bij elkaar hebben kunnen brengen.” Kort samengevat hebben we de genen van drie Olympische vaders, twee Olympische moeders en een Olympische grootmoeder toegevoegd aan ons hengstenbestand voor 2021. Aan u de keuze!

SPECIAL STAR DE CORLATO

Zo komt Special Star de Corlato in 2021 ons hengstenbestand versterken. Special Star De Corlato is een driejarige zoon van regerend Olympisch kampioen Big Star, het fenomeen van Nick Skelton. Big Star behoeft weinig introductie natuurlijk. De bruine krachtpatser won in zijn carrière de GP’s in Aken en Rome en triomfeerde glansrijk op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In de fokkerij bracht hij eerder al Big Star Jr K Z. De moeder van Special Star heet O’Special de Corlato en is een dochter van onze eigen I’m Special de Muze. Deze O’Special is een jonge merrie die vorig jaar goed presteerde op het BK voor zesjarigen onder Wout Neven. Dat is op zich al een goed begin, maar het wordt nog straffer als we de grootmoeder van Special Star vernoemen. Dat is namelijk de merrie Corlato (beter bekend als Fresh Direct Corlato), die met de Brit Tim Stockdale op het allerhoogste niveau succesvol was. Het duo won onder meer twee keer de Nations Cup in Rome en de GP van Bordeaux. Ze scoorden ook een vijfde plaats in de GP van Calgary. Daarnaast namen ze deel aan de Olympische Spelen van Hongkong, de Europese kampioenschappen in Windsor. Deze moederlijn bracht ook al het toppaard Mr. Visto van Lauren Tisbo.

VALENTINO BOY

Nog meer bekende namen in de pedigree van Valentino Boy. Valentino Boy is een bruine hengst, geboren in 2018 uit de combinatie van Vivant (ex-Vivant van de Heffinck) en Carlina IV (ex-R-Corlina, v. Carvallo BB). Vader Vivant sprong zelf jarenlang op vijfsterrenniveau met de Duitse Katharina Offel, de Braziliaan Cassio Rivetti en de Australiër Chris Chugg. Vivant was tot op 18-jarige leeftijd actief en nam in die periode onder meer deel aan de Olympische Spelen in Londen en aan de Wereldruiterspelen in Kentucky en Caen (individueel achtste). Winst was er onder meer in de Nations Cup in Linz-Ebelsberg, Sopot, Al Ain en Drammen. Ook in de fokkerij breekt de nafok van Vivant stilaan door. Het palmares van moeder Carlina IV oogt al even impressionant. Carlina IV zegevierde onder meer in de wereldbekermanches van Helsinki en Oslo, werd twee keer derde in de wereldbekerfinale en eindigde tweede in de GP van Aken. Daarnaast waren er deelnames aan de Olympische Spelen in Londen, de Wereldruiterspelen van Kentucky en het Europese Kampioenschap in Madrid. Het betreft dus de moederlijn van onder meer de stempelhengsten Corrado I, Chellano Z en het 1.60m-paard Cassiato (v. Concerto II).

CAVALIER RUSSE Z

Last but not least hebben we nog iets speciaals in de aanbieding: Cavalier Russe Z. Deze voshengst is een zoon van levende legende Casall. Een volledige opsomming van het palmares dat Casall bijeensprong in zijn negen jaar durende carrière op het hoogste niveau onder Rolf-Göran Bengtsson zou ons te ver leiden. We beperken ons dus tot het vermelden dat Casall liefst 14 GP’s en wereldbekermanches op vijfsterrenniveau kon winnen. Ook deelnames aan EK’s, WEG’s en Olympische Spelen staan op zijn curriculum vitae. Casall won in zijn leven meer dan 2,5 miljoen euro aan prijzengeld en ook zijn nafok gooit hoge ogen. Cavalier Russes moeder Valentina van ’t Heike is ook al zo’n naam als een klok. Met Jos Lansink sprong Valentina jarenlang de pannen van het dak. Dat deed het duo onder meer op de Olympische Spelen in Londen, de Wereldruiterspelen in Kentucky en het EK in Madrid. Ze wonnen ook de GP’s van Abu Dhabi en Parijs. Valentina is zelf de moeder van onder meer Epleaser van ’t Heike en Boomer van ’t Heike. Deze moederlijn bracht daarnaast ook al de toppaarden Fair Light van ’t Heike en Evian van ’t Heike.

Meer verhalen lezen uit "Gazette de Muze"? Klik hier!

Bron: 
Tekst Arnout Coppieters