"Samen naar de top" met Klaas De Coster en Thomas Eyckmans van MAX EQP

Reportage
27 feb 2019
Door Horseman Kristof

“Ik prijs mezelf elke dag gelukkig dat ik kan doen wat ik doe.” Opent Klaas De Coster. “Ik kan het niet beter verwoorden, elke dag actief zijn in een internationale omgeving tussen de sterren van onze sport en op de grootste concoursen ter wereld.“ glimlacht collega en ‘partner in crime’ Thomas Eyckmans.  

Klaas (35) en Thomas (30) zijn twee dertigers die via LRV hun passie voor paarden ontdekten. Vanuit LRV klommen ze samen naar de naar de top in hun markt, wereldtop in verlichten en belichten van wedstrijdpistes. Thomas heeft de dagelijkse leiding over het bedrijf Max Equestrian Productions, ondertussen een autoriteit inzake LED-verlichting en Klaas legt één van zijn eieren in Research & Development zoekend naar nieuwe en betere systemen. “Ik creëer chaos en Thomas houdt het overzicht, zo vullen we elkaar perfect aan.” lacht Klaas die ook nog twee discotheken runt, een verhuur- en constructiebedrijf van LED-schermen beheert en regelmatig een succesje boekt in de fokkerij. 

Partners

Klaas: Tien jaar geleden begon ik heel klein met het verhuur van materiaal voor geluid en verlichting vanuit mijn achtergrond als DJ. Daarnaast reed ik een aantal paarden in LRV. Ik heb die twee passies bij elkaar gevoegd en me vanaf het begin op de paardenwereld gefocust. Mede dankzij mijn beste vriend Frederik De Backer, die toen heel hard aan de kar heeft getrokken, meldden zich elk jaar meer hippische evenementen. Oorspronkelijk was ging het alleen om licht en geluid, na een tijdje kwam er ook timekeeping bij en niet veel later zijn we met livestream begonnen, onder de vorm van Horselive. Dat waren op dat moment hiaten in het hippisch landschap in Vlaanderen en via die opportuniteiten hebben onze paden zich gekruist.

Thomas: In eerste instantie werkte ik als cameraman voor Horselive maar al snel bediende ik op die evenementen ook de protocolmuziek en de verlichting. Die samenwerking is over 3 jaar tijd zo intens geworden dat ik in 2017 mede-aandeelhouder ben geworden van wat toen Max Sound and Light heette maar nu Max Equestrian Productions is. (glimlach)

Klaas: Ik deed en doe veel andere dingen, met de discotheken, de fokkerij, de LED-schermen en mijn gezin. Te veel om alles echt goed te doen en een goede balans te houden, daarom was het voor ons een geweldige opportuniteit, maar ook een noodzaak om te evolueren.  Ik wist wat ik aan Thomas had, hij was en is heel gemotiveerd, kent het wereldje en het vak en vult mij aan waar ik tekort schoot. Een perfecte match waardoor we er op alle vlakken op vooruit zijn gegaan. 

Focus op Paarden

Thomas: Paardensport is altijd onze focus geweest hoewel we ook andere evenementen deden maar uit die andere en activiteiten haalden we eigenlijk niet meer dan vier procent van onze omzet. Kijkend naar het laatste jaar zijn we vooral buiten de grenzen gegroeid, met opdrachten voor de grootste concoursen overal ter wereld. 

Klaas: We voelen dat er gewoon vraag is naar een firma die de volledige productie op zich kan nemen. De kwaliteit van ons bedrijf is dat we de paardenwereld, de sport en zijn evenementen begrijpen. Voor ons komt alles wat geluid en verlichting betreft, na het paard. Alles staat in functie van het paard. Wanneer Beyonce een concert geeft, dan staat alles in teken van de artiest. Bij ons staat het paard op nummer één! 

Thomas: Voor veel mensen die niet uit onze paardenwereld komen is dat moeilijk te begrijpen.  Zeker voor traditionele bedrijven die ook doen wat wij doen, maar de finesse en feeling ontbreken voor de details die onze sport onderscheiden. Maar onze grootste kwaliteit is vandaag ook onze grootste uitdaging. We krijgen veel aanvragen vanuit het buitenland, maar we moeten groeien met mensen die het paard ook op één zetten. Vandaag zijn wij actief op zoek naar medewerkers om ons team te versterken. Maar die groei willen en kunnen we alleen maken met mensen die onze insteek begrijpen en dan is een achtergrond in de paardenwereld altijd een voordeel. 

Klaas: De opbouw en de afbouw tijdens zo’n evenement is iets heel anders. Je hoeft geen achtergrond in de paardenwereld te hebben om een lamp in en uit te draaien. Maar als je mee wil draaien in een productie van een groot evenement in de paardensport is voeling met de paarden toch een noodzaak. 

Uitlichten

Klaas: Vanuit die voeling zijn we er ook in geslaagd om systemen te ontwikkelen voor de perfecte uitlichting van een piste. In China hebben we gewerkt aan een gloednieuw verlichtingssysteem voor het indoorseizoen. Voor het outdoor seizoen zitten we nu in de laatste fase van de ontwikkeling. We hebben het licht niet opnieuw uitgevonden, maar we hebben het aangepast voor de noden van het paard en onze sport. Dat is onze specialiteit. Meedenken in de geest van het paard. Het enige wat relevant is, is het paard en de sport

Thomas: Het besef dat het goed moet zijn voor de sport is de basis. Dat wil ook zeggen dat wij zelf niet belangrijk zijn. Wij moeten het goed doen voor de paarden en voor sport. Punt! Maar we proberen daarin een pionier te zijn. 

Klaas: Zoals met de LED-verlichting. We zijn vandaag de enigen ter de wereld die kunnen wat wij kunnen op het vlak van verlichting van wedstijdpistes. Er zijn zeer zeker alternatieven, maar die zijn niet goed genoeg. Met die led-verlichting hebben we zelf een compleet nieuwe blik gekregen op verlichting maar ook op het functioneren van een paarden onder licht. En zo hebben we het eerlijker gemaakt voor die atleten.

Evolutie

Klaas: De sport evolueert aan een heel hoog tempo. Op tien jaar tijd is het enorm hoe onze sport veranderd is, samen met de evenementen. Alleen al in België zijn er met Waregem Horse Week, Knokke Hippique en Brussels Stephex Masters,  indrukwekkende 5* organisaties bijgekomen. De dynamiek, de wensen en de eisen van de mensen achter die wedstrijden daagden ons uit om altijd beter te doen. Het niveau van die wedstrijden brengt media met zich mee en de beste verlichting is essentieel om de sport krachtig over te brengen op televisie. Nu hebben we een gigantische sprong vooruit gemaakt en is het verschil tussen de beschikbare systemen op de markt echt groot geworden.

Thomas: Met de demonstratie avond in Sentower Park, eind 2018, hebben we ons geprofileerd als leverancier van het totaalconcept inclusief een verlichting die als nooit te voren kan meedraaien in een echte show-productie. Sindsdien is de bal aan het rollen met veel aanvragen uit het buitenland.  Maar opnieuw, om die projecten aan te kunnen moeten we ons omringen met goede mensen, die trek hebben in avonturen en hard werken. Ik werk hier nu zes jaar en heb dankzij de job alle uithoeken van de wereld gezien. Maar wel vanachter de lichttafel, niet aan een VIP-tafel. (lacht) 

Klaas: Laat ons eerlijk zijn. Een concours als Knokke Hippique bijvoorbeeld, duurt vier weken. Het begint op woensdagochtend om acht uur en duurt tot zondagavond laat. Als je je dan niet in paarden interesseert, hou je dat niet vol, je moet toch enige affiniteit hebben. Voor Thomas en mijn zijn het ook vaak hele lange dagen, maar ik ben bevoorrecht dat ik deze job mag doen. Komend uit de LRV en nu mee bouwend aan het hoogste niveau van onze sport. Het is toch een voorrecht dat als je zelf niet op dat niveau rijdt, toch mag meewerken aan organisaties in Parijs, Los Angeles of Hong Kong.  

Droom

Thomas: Wij bedienen op dit moment 90% van de organisaties in België. We ondersteunen de Global Champions Tour, de Longines Masters, maar ook de Princess’s Cup in Thailand. Misschien moeten wij net als de atleten wel dromen van de Olympische Spelen.

Klaas: ik heb ontzettend veel dromen, maar wat Max EQP betreft droom ik van het perfecte event. Soms gaat er iets anders dan gepland in op- of afbouw, af en toe gaat er materiaal stuk tijdens een event of we maken gewoon zelf een fout. een perfect event neer zetten en vervolgens  die prefectie herhalen, daar droom ik van. Op dhet bedrijf spreek ik die droom dagelijks uit, dat verklaard het toenemend aantal grijze haren bij onze medewerkers, maar zoals je kan zien zijn zij niet de enige met grijze haren.

Meer informatie over Max Equestrian Productions is via deze link terug te vinden!

Bron: 
Tekst Kris Van Steen