Merriestammen als uitgangspunt voor fokkerijsucces

Reportage
03 jan 2021
Door Horseman Kristof

Iedere fokker weet het of behoort het alleszins te weten. De merrie(stam) maakt of kraakt het fokkerijsucces. Sinds jaar en dag wordt er bij Stal de Muze dan ook gezocht naar de juiste merries om een prestatiestam mee op te zetten of om een al iets meer gerenommeerde stam mee verder te zetten.

Dat langdurig en intensief proces levert evenwel resultaat op. Wie er de meest recente merrieranking van Hippomundo op naslaat, ziet in de top-20 liefst zeven merries met een link naar de familie De Brabander. Drie merries werden in Sint-Niklaas gefokt en daarnaast zijn er nog vier merries die op jonge leeftijd zijn ingezet in het fokprogramma en wiens (genetische) bijdragen Stal de Muze verder op de kaart hebben gezet. Het zijn die laatste vier die hieronder een deel krijgen van de glorie die hen toekomt.

Het zijn eigenlijk stuk voor stuk unieke merries, met elk een eigen verhaal, een eigen handel en wandel. Qerly Chin en Fragance de Chalus zijn de oudste en misschien bekendste. Hun verhaal is genoegzaam bekend. Zij worden de laatste tijd evenwel naar de kroon gestoken door onder meer Ta Belle van Sombeke en Cordula de Laubry. Cordula gaat zelfs aan de leiding in de Hippomundoranking voor fokmerries met liefst 13 nakomelingen die een zogenaamde “Black Type”-pedigree hebben, dat wil zeggen dat liefst 13 van haar nakomelingen op niveau 1.45m of hoger actief zijn. Dat vraagt om wat duiding.

NIKITA DE LAUBRY

Het verhaal van Cordula begint, zoals wel vaker, op een veiling. Joris vertelt: “Als ik me niet vergis, heb ik Cordula gekocht als veulen op de laatste editie van de veulenveiling op Jumping Mechelen. Dat was in het jaar 2002. Ik betaalde er toen al, EUR 26.000 voor, wat nu nog steeds veel geld is voor een veulen en wat toen al zeker (te) veel geld was voor een veulen. Maar goed, ik was gek van het bloed van For Pleasure en Cordula kwam ook langs moederszijde uit een prima stam. Ze is een dochter van Darco, maar vooral haar grootmoeder sprak me aan. Dat is immers Nikita de Laubry (v. Skippy II), die zelf op topniveau heeft gesprongen en gewonnen. Daarbij komt dat Cordula een flashy, zwart merrieveulen was dat goed kon bewegen en met name over een uitstekende lichtvoetige galoppade beschikte. Ik wou haar dus absoluut kopen.”

BEWEZEN EN JONGE HENGSTEN

En zo geschiedde inderdaad. De aankoop van Cordula heeft de fokkerij dan ook geen windeieren gelegd. Global (v. Nabab de Rêve), Fantomas de Muze (v. Sandro Boy), Igor de Muze (v. Tinka’s Boy) en Lord de Muze (v. Nabab de Rêve) lopen allen op niveau 1.60m. Opvallend is dat er dus meerdere hengsten zijn die erin slagen om in combinatie met Cordula topproducten te leveren. “Cordula heeft zelf eigenlijk nooit in de sport gelopen, maar is enkel ingezet als fokmerrie. We hebben er bewust voor gekozen om Cordula, net zoals onze andere goede merries, zowel aan te paren met bewezen (sport)hengsten als met onze eigen, vaak jongere hengsten. Dat eerste om enige zekerheid te hebben dat je de lijn kan verderzetten. Het is vaak nog koffiedik kijken hoe de nafok van een jonge hengst gaat zijn en met een bewezen hengst, heb je een iets beter zicht op wat je gaat krijgen. Anderzijds is het toch ook belangrijk voor jonge hengsten om kansen te krijgen in de fokkerij. En welke betere kansen kan je krijgen dan een veulen te mogen verwekken bij een topmerrie.”

KLEINE STAM MET GROTE KWALITEIT

Sportprestaties vormen de rode draad doorheen dit verhaal over merrielijnen. Dan komen we al snel uit bij Ta Belle van Sombeke, een andere merrie die succesvol is ingepast in het fokprogramma van de familie De Brabander. Ta Belle werd gefokt door Luc Hofman uit de combinatie Chin Chin x Goliath II Z. “Het was eigenlijk geen grote of uitgebreide stam, met telkens per generatie maar een beperkt aantal producten en waar toch heel wat kwaliteit bleek in te zitten”, aldus Joris. Die kwaliteiten kwamen er ook uit, want het lijstje topnakomelingen van Ta Belle is niet minder dan indrukwekkend te noemen. Wat te denken van Glock’s London (ex-Carembar de Muze, v. Nabab de Rêve, dubbel zilver op de Olympische Spelen in Londen), Pikap (ex-A Pikachu de Muze, v. Kannan, wereldkampioen bij de zesjarigen in Lanaken en later op 1.60m-niveau), Golden Hawk (ex-Figo de Muze, v. Vigo d’Arsouilles, 1.60m) en ga zo maar door. Ook de goedgekeurde Taran de la Pomme is een directe zoon van Ta Belle.

Om uit te blinken als fokmerrie bij de familie De Brabander, kan je dus maar best sterk in je schoenen staan. Misschien dat de nu achtjarige Call Me de Muze Z (v. Clarissimo Z) in de toekomst de fakkel kan overnemen. Call Me is een dochter van Ratina Gamma Z, kloon van de legendarische Ratina Z. Qua pedigree kan dat opnieuw tellen. Joris licht toe. “Op een dag toog ik met de helaas veel te vroeg overleden Björn Van Bunder richting Zangersheide om daar met Léon Melchior te gaan praten over de fokkerij en waar we naartoe moesten. In die periode heb ik ook een paar keer in de hengstenjury gezeten daar in Lanaken en als bedanking heb ik toen van Léon een embryo cadeau gekregen uit Ratina Gamma. Dat was al mooi, want ik denk niet dat er veel betere merries in de sport hebben gelopen dan Ratina Z. Dat het toen ook nog een merrieveulen bleek te zijn, was nog beter. Call Me zelf doet het intussen goed in de sport. Ze loopt al op niveau 1.40m en ook haar nafok lijkt goed, al is het nog vroeg om daar echt iets over te kunnen zeggen. Met Cuba Libre de Muze Z (v. Cornet Obolensky) en Easy Call de Muze Z (v. Elvis ter Putte) gaf ze al twee goedgekeurde hengsten.”

Meer verhalen uit "Gazette de Muze" lezen? Klik hier.

Bron: 
Tekst Arnout Coppieters