Marc Van Dijck: "Overwinning in Aken en Goliath hebben mee mijn carrière gemaakt"

Reportage
04 jun 2020
Door Horseman Kristof

Had u er ook zo naar uit gekeken? Aken. Heiligdom der hippische heiligdommen. Waar gras ondanks droogte altijd groen is. Waar hindernissen hoger en breder zijn. Het publiek talrijker. Waar de beste ruiters/amazones/menners en paarden verzamelen. Waar Belgen thuis zijn en waar regelmatig een LRV-kurk getrokken wordt. Aken is een monument op de kalender. Maar zelfs monumenten blijken niet beschermd tegen een virus met een ietwat Mexicaans klinkende naam. Geen Aken in 2020. Helaas. Met prachtige beelden van onze huisfotograaf Dirk Caremans en een beetje tekst nemen we u de komende vier dagen toch even mee naar de Soers. Even het Aken-gevoel beleven en dan uitkijken naar de editie van 2021. 

Misschien had u al een ticket op zak. Misschien had u vanavond de Nations Cup springen willen volgen. Kijken en beleven hoe onze springduivels het er van af brachten in het meest tot de verbeelding sprekende springstadion ter wereld.  U weet ondertussen dat u dat ticket vanavond niet zal gebruiken. Geen landenprijs vanavond. Wel twee mooie herinneringen aan de overwinningen van het Belgisch landenteam in 2001 en 2014.

Groots in 2001

In het jaar van de Europese kampioenschappen springen Philippe Lejeune (Nabab de Rêve), Jos Lansink (Carridor Z), Ludo Philippaerts (Parco) en Marc Van Dijck (Goliath), naar de allereerste zege in de meest prestigieuse landenprijs ter wereld. Bondscoach Lucien Somers, begint nog spontaan te glunderen als hij aan die prestatie terugdenkt. “Dat ik dit mag meemaken. Ze hebben hier fantatstisch gereden. Philippe, Marc, Jos en Ludo... wat een weelde!” stamelde de Belgische ploegleider, meteen na wedstrijd. Het blijft een geweldige herinnering voor Lucien en de vier ruiters. Ook voor Marc Van Dijck die met Goliath (Capitol I x Caletto I) maar liefst twee keer foutloos sprong. Daarmee had Marc en Goliath een belangrijk aandeel in de historische zege.

Marc Van Dijck: “De landenprijs in Aken winnen is één van de mooiste momenten uit mijn carrière. Het was de eerste keer dat we daar als Belgisch team konden winnen. Samen met drie andere absolute topruiters. Fantastisch! Goliath sprong er twee nulrondes. Ik krijg nog kippenvel als ik er aan terugdenk.  Goliath was zeven jaar toen we hem van Johan Lenssens kochten. Vanaf dan is het allemaal snel gegaan. Hij was een groot paard met veel vermogen. Hij had wel wat karakter maar misschien is dat wel zijn sterkste punt geweest. Hij wilde vechten in de ring. Cumano en Goliath zijn voor mijn carrière misschien wel de twee belangrijkste paarden geweest. Echte toppaarden! Een paar weken na Aken wonnen we de landenprijs in Dublin. Toen hadden we ook een echte sterke ploeg met topcombinaties. Ook buiten de ring kwamen we goed overeen. Na de prijsuitreiking begon het te regenen in Aken. We zijn dan met de ploeg en de Belgen in een tentje naast de ingang gekropen. De ene pint na de andere natuurlijk. Geweldig gezellig … Tornooidirecteur Frank Kemperman is ons toen komen zoeken voor Het Nations Cup Dinner, maar toen die ons bezig zag, heeft hij zich snel bedacht. (lach). Dat was toen een geweldig feest … Dat hadden die Duitsers nog niet meegemaakt. Het jaar nadien hebben ze na de Landenprijs een feestje georganiseerd. Voor 2001 was het maar een stille bedoening ’s avonds. Wij zijn daar dus op zijn minst trendsetters geweest … (glimlach).

Jong talent in 2014

In 2014 staan er jonger(e) ruiters aan de start van de Nations Cup. Gregory Whatelet, Jos Verlooy, Olivier Philippaerts en Pieter Devos zijn niet onder de indruk. Ze zetten samen maar liefst vijf foutloze rondes neer. De piepjonge Jos Verlooy heeft Domino van de Middelstede onder het zadel. Olivier Philippaerts rijdt met Cabrio van de Heffinck. Gregory Wathelet doet beroep op Conrad de Hus en Pieter Devos springt met Dream of India. De voorlopig laatste zege in de landenprijs van Aken blijft voor altijd in de geschiedenisboeken staan als een bijzonder straffe prestatie.

Foto terugblik op de Belgische prestaties in 2001 en 2014 door Dirk Caremans:

 

 

Oh Ja ook dit nog:

"Concours Hippique International Officiel" wordt voor éénmaal het "Concours Hippique International Online"

De O staat voor online: het "Concours Hippique International Officiel" wordt eens het "Concours Hippique International Online". Van 4 tot 9 augustus 2020 is er de "CHIO Aachen digital".

"Natuurlijk overtreft niets de echte CHIO Aken", zegt Frank Kemperman, CEO van de Aachen-Laurensberger Rennverein e.V. (ALRV), maar met de CHIO Aachen digital werd de modernste technologie gebruikt om een ​​heel goed antwoord te vinden op de annulering van het evenement door de corona.

"We vertrouwen al vele jaren op de nieuwste technologie en innovaties om onze unieke sport op de best mogelijke manier te presenteren, maar natuurlijk ook om deze transparanter en daardoor gemakkelijker te begrijpen te maken", zegt Michael Mronz, algemeen directeur van Aachener Reitturnier GmbH. Samen met de officiële technologiepartner SAP is de keuringsapp voor dressuur ontwikkeld, die inmiddels wereldwijd wordt gebruikt, een techniek die nu ook digitaal wordt ingezet bij het CHIO Aken. 

 Bij “CHIO Aachen digital” vertrouwen de organisatoren op een mix van virtuele ervaringen, sociale media, sport en entertainment. Er zullen dressuur- en springuitdagingen zijn met internationale topruiters, evenals een virtuele veelzijdigheid, veel betrokkenheid van fans, een mobiel spel en een Duits - Nederlands internationaal spel van de vierspan. De hoogtepunten van de afgelopen jaren van enkele van de beroemdste proeven ter wereld worden ook getoond. De Rolex Grand Prix, Mercedes-Benz Nations 'Cup, Deutsche Bank Price en Co. zijn verrijkt met actuele opmerkingen van atleten, achtergronden, leuke weetjes en veel niet eerder gepubliceerd materiaal. 

"Natuurlijk wilden we allemaal een live-evenement op onze traditionele toernooisite", zegt ALRV-voorzitter Carl Meulenbergh, "maar ik weet zeker dat we met het digitale evenement veel van de legendarische CHIO-sfeer terug naar huis kunnen brengen bij de mensen zal brengen. " 

Details van het CHIO Aken worden de komende dagen en weken digitaal bekend gemaakt op social media platforms en op chioaachen.de.

Bron: 
Tekst Kris Van Steen naar een idee van Dirk Caremans