Jozef Devoghel: "Ik ben Tymoon dankbaar voor alle mooie momenten die hij ons bezorgd heeft"

Reportage
28 dec 2020
Door Horseman Kristof

Horseman laat de laatste dagen van dit ‘fantastische’ jaar niet zomaar voorbij gaan. We trekken elke nog resterende dag van het gezegende jaar 2020 naar de Dijlestad. Blikken terug op geweldige prestaties en kaarten na over Vlaanderen’s mooiste, al veertig jaar een monument op de hippische kalender. Naar Jumping Mechelen alstublieft!  … Hippisch fotograaf Dirk Caremans vergezeld ons op de nostalgische tocht. Kan niet mis gaan dan.

Het was nogal eens een ‘patat’ die voorlaatste dag van 2006. Een volledig Belgisch podium in de Wereldbeker. Nooit gebeurd. Unicum in de Nekkerhal. Dag van grote emoties. Tranen van ontroering bij winnaar Dirk Demeersman. Het publiek ging mee in de roes van tranen en kippenvel. Sport en emotie. Hoort bij elkaar immers. Daar kan geen mondmasker of goedbedoelde regel tegenop.

Wereldkampioen Jos Lansink (Cumano – v. Cassini I) en de bevallige Judy Ann Melchior (Grande Dame – v. Grannus), allebei nipt geklopt, zagen dat het goed was. Fokker Jozef Devoghel, uit het Pajottenland afgezakt, ’s zondags kostuum aangetrokken, kon zijn betraande ogen niet geloven. Dat zijn paard dat zou presteren …  En dat nadat Tymoon door heel veel mensen al was afgeschreven voor de internationale springsport. Het deed iets met de aardappelboer – zeg maar ‘simpele pattenboer’ lacht Jozef - uit Gooik voor wie Tymoon een tastbare herinnering betekent aan zijn overleden echtgenote.

Bang

Jozef Devoghel: “Toen ik het parcours zag van de Wereldbeker-manche dan werd ik eerlijk gezegd bang. ‘Moet mijn paard hierover?’ dacht ik. Ook Dirk had tot op het laatste moment getwijfeld of hij Tymoon zou starten of toch voor een ander paard zou kiezen. Hij koos uiteindelijk voor Tymoon en het draaide fantastisch uit! Daar had ik nooit durven van dromen. Al had ik vrij snel door dat Tymoon wel een goed paard was dat meer kon dan veel andere paarden. Maar de wereldbekermanche van Mechelen winnen … dat was ongelooflijk. Niet te vatten eigenlijk.

Veel vraag

Jozef Devoghel: Na zijn zege kwam er veel vraag naar Tymoon. Maar ik heb hem nooit willen verkopen. Ook al kreeg ik daar heel vaak de kans toe. Ik ben Tymoon verschrikkelijk dankbaar voor de mooie momenten die hij ons bezorgd heeft. Hij loopt nu op de weide thuis en hij ziet er nog altijd heel goed uit. Je zou niet zeggen dat hij volgende week 25 jaar oud wordt.”

Hobbyfokker

Jozef Devoghel: Ik ben een echte hobby-fokker. Het begon met Kroezel, een merrie van Fleuri du Manoir. Zij gaf in 1992 Pétit-Caloo, een bruine merrie van Majoor de la Cour. Haar eerste veulen was Tymoon vd Caloo Meerchen. Waarom ik voor Skippy II koos? Ik was op een jumping en daar zag ik Rik Hemeryck met de hengst springen. Om de één of andere reden stond mijn keuze toen vast. Het zou Skippy II worden. Ik heb het me niet beklaagd. (glimlach). Tymoon heeft zijn opleiding in LRV gekregen bij Stefaan Vierendeels van LRV Wambeek. Stefaan liet me op een bepaald moment weten dat Tymoon eigenlijk te goed voor hem was. Heel eerlijk en schoon. Ik ben toen met Tymoon naar Philippe Lejeune getrokken, dat was makkelijk want Philippe zat hier vlakbij. Tymoon leerde snel bij en in 2004 sprong hij als achtjarige naar een achtste plaats (!) in de GP van de Christmas Horse Show in Londen. Maar het succes kreeg helaas geen vervolg.  Vooral in de combinatiesprongen liep het mis. Ik ben Tymoon gaan terughalen en heb hem hier thuis op de weide gezet. Dirk Demeersman heeft hem toen een levenslijn toegeworpen. Dirk wou er al zijn energie en tijd insteken. Het is gelukt en daar ben ik Dirk eeuwig dankbaar voor.

G'majo van de Caloo Meerschen

Jozef Devoghel: Ik was op een jumping in Hulsterlo en daar zag ik Dirk met Ugano Sitte. Dirk vroeg me of ik al een hengst had gekozen voor mijn merrie. ‘Awel ik weet een goeie en bovendien is hij nog (!) niet duur en ik zit er nu op.’ (lacht). Voor Dirk is het ook speciaal dat hij nu met G'majo van de Caloo Meerschen rijdt, uit de stam van Tymoon. En dat Dirk zelf mee gezorgd heeft voor de keuze voor Ugano Sitte. Jan Lamberts werd in maart, net voor de eerste lockdown nog nationaal LRV-indoorkampioen met de merrie. Hij heeft ze een hele goede opleiding gegeven. Daarna is ze naar Dirk gegaan, ondertussen al met schitterende resultaten op 1.45m. Het ziet er goed uit voor G’majo en ze mag bij Dirk blijven zolang hij met de merrie verder wil. Uit dankbaarheid voor al die mooie momenten met Tymoon en omdat Dirk een geweldige ‘paardenman’ is.”  

In 2014 namen Dirk Demeersman en Tymoon afscheid van de internationale springsport. Dirk verwoordde zijn appreciatie voor de BWP-ruin toen als volgt:

“Tymoon vd Caloo Meerchen …. Met onze overwinning in de wereldbeker van Mechelen heb je me zowat het mooiste moment uit mijn ruitercarrière bezorgd, maar daarbuiten hebben we nog zoveel mooie momenten beleefd. Je hebt altijd je best gedaan, altijd even gretig. Nu is het tijd dat je gaat genieten, je mag terug naar de plaats waar je 18 geleden bent geboren, Gooik, ‘de parel van het Pajottenland’ krijgt er terug een parel bij. Jef, bedankt voor de vele jaren dat ik samen met uwe Tymoon op pad mocht gaan, bedankt voor alles! Maar bovenal BEDANKT TYMOON en geniet van je welverdiende pensioen op de weide.”

Bron: 
Tekst Kris Van Steen