Help ons de laureaten van de Equistars 2022 te verkiezen

Varia
01 dec 2022
Door Horseman Kristof

Nu het jaar 2022 stilaan op zijn eind loopt, is het tijd om terug te blikken op de sportieve prestaties van onze atleten. En wat een boerenjaar was 2022 alweer! Overal waar ze kwamen, wisten onze atleten zich in de kijker te rijden, bijna overal was er wel een plaatsje op het podium dat door onze ruiters en menners of door onze teams werd weggekaapt. Geen weekend ging voorbij zonder dat we extreem trots konden zijn op onze mensen, over alle leeftijdscategorieën en disciplines heen, over de hele wereld en in elke ranking.

Dat we in de Jumpingdiscipline echte cracks zijn, bewezen voor het tweede jaar op rij onze jonge ruiters, die tijdens het EK in Oliva individueel en in team maar liefst 7 medailles wegkaapten, terwijl niemand het voor mogelijk hield dat ze zo een stunt twee jaar op rij zouden kunnen uithalen!   Ondertussen kaapte dan ook nog supertalent Gilles Thomas de overwinning van de grote prijs van de loodzware 5*-wedstrijd in Hickstead weg.

Ongetwijfeld geïnspireerd door al dat jong geweld, stuntte Jérôme Guéry enkele weken later op het WK Seniors in Herning, door er de titel van Vicewereldkampioen aan zijn palmares toe te voegen.  En ook als het even niet meezat, zoals voor ons team in Herning, bewezen we keer op keer dat we de dappersten der Galliërs blijven, want de teleurstelling kon dankzij onze Senior springruiters al gauw plaats maken voor euforie, met een zinderende overwinning tijdens de Nations Cup Finale in Barcelona, en een kwalificatie voor Parijs als toetje!

En wat gezegd over het Children team dressuur, de jongsten der dappere Galliërs, die op hun EK in Budapest geschiedenis schreven, door als eerste Belgische Jeugdploeg ooit op het podium te klimmen van een Europees Kampioenschap Dressuur. De dressuurtoekomst lacht ons toe!

Over dappere jonge Galliërs gesproken. Ook het Belgische menteam, het jongste team van het WK in Pratoni, deed een bronzen zaak, en stond voor de vijfde keer op rij op het podium van een landenwedstrijd. Ook daar mogen we wel zeggen dat we gebeiteld zitten voor de komende jaren!

En dan… de leading lady, het voorbeeld voor velen… Over haar kunnen we enkel maar in superlatieven spreken: Michèle George, de absolute nummer 1 wereldwijd in de para-dressuurdiscipline. Zij kwam, zag, en overwon in Herning. Niet eenmaal, maar twee keer pakte zij er overtuigend het WK-goud met haar merrie Best of 8.

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, want de passie voor de sport is groot in België. Ook de in ons land iets kleinere disciplines lopen over van het twee- en vierbenig talent. Terwijl in het Horseball Robin Cool wordt verkozen tot tweede beste speler van de wereld in 2022, staat het paard Saint Calin op de eerste plaats allertijden in de FIHB-ranking. Nog meer passie vinden we terug in de endurance discipline, waar een mooie mix van jarenlange ervaring met Karin Boulanger, Peter Bastijns, … en de jonge gedrevenheid van ondermeer Clara Darmstaedter het mooie weer maakt. Steevast vinden we onze combinaties terug in de hoogste regionen van de internationale rankings.

De verschillende nationale commissies staken de koppen bij mekaar en bezorgden ons een mooie erelijst van ronkende namen, waaruit de nominaties voor de Equistars ontstonden. Tijdens het Equigala, dat we ondertussen toch zonder schroom het paardensportgala van het jaar durven noemen, zullen op 17 januari 2023 de winnaars van de Equistars 2022 bekendgemaakt worden. Maar niet voor dat u, onze eigen ‘twaalfde man’, uw zeg kan doen. Laat ons weten wie voor u een plaatsje op de Equigala-erelijst verdient via deze poll.

Bron: 
KBRSF