Flanders Embryo Auction haalt ook zonder publiek ruim 20.000 euro gemiddeld

Fokkerij
21 feb 2021
Door Horseman Kristof

Wat de verwachtingen waren van de nieuwe opzet van de Flanders Embryo Auction? Luk Van Puymbroeck en Gerald Lenaerts durfden van tevoren haast geen voorspelling te doen. “Een gemiddelde prijs van 15.000 euro zou fijn zijn.” Maar die voorzichtige aanname verdween vrijdagavond 19 februari als sneeuw voor de zon. Veertien van de zestien nog ongeboren springveulens werden in een live studioveiling zonder publiek geveild voor 282.000 euro, oftewel een gemiddelde van 20.143 euro.

“Werkelijk geweldig”, zijn de veilingorganisatoren enthousiast. “Deze collectie zouden we dit weekend in de Emiraten veilen, maar daar had ook geen publiek bij mogen zijn vanwege de Corona-maatregelen. We waren dus gedwongen om in België te blijven. Een puur online veiling wilden we niet. Klanten konden de afgelopen twee dagen al wel een bod achterlaten op de website, maar vanavond ging het er pas echt om en ze zaten er klaar voor!”

Veilingmeester Louis De Cleene mocht zijn hamer zelfs bij 36.000 euro en 32.000 euro laten vallen bij twee Chacco Blue’s. De veilingtopper, verkocht naar Ierland, was de Chacco Blue x Vigo d’Arsouilles, waarvan moeder Funky Music (1.60m Grand Prix) al twee 1.60m Grand Prix-paarden heeft gegeven: de goedgekeurde hengst El Torreo de Muze en Bretling du Paradis Z. De andere is de naar Canada verkochte Chacco Blue x Balou du Rouet uit de moeder van de Zangersheide hengst Comilfo Plus Z en het 1.50m Grand Prix-springpaard Cobalou.

Rob Ehrens

Tussen het veilen door deelde special guest Rob Ehrens, bondscoach van het Nederlands springteam, allerlei inside information over hengsten als Darco, Casall en Heartbreaker en met de pedigrees in zijn hand, viel zijn oog regelmatig op paarden die in het oranje team meestreden om de ereplaatsen. De Heartbreaker x Cassini I uit dezelfde moeder als het 1.60m Nations Cup paard PSG Final werd naar Zuid-Afrika verkocht voor 26.000 euro.

De Catoki x Aganix du Seigneur uit een halfzus van drie 1.60m Grand Prix-springpaarden bracht 19.000 euro op en gaat naar Denemarken. Drie brachten er 18.000 euro op en zijn verkocht binnen Nederland (Chacco Blue x Cormint uit de halfzus van Casall) en België (Chacco Blue x Harley VDL uit de stam van Ta Belle van Sombeke, en Conthargos x Kannan uit de stam van Qerly Chin).

Een Française, fan van For Pleasure, kocht twee embryo’s die aan deze tophengst verwant zijn. De For Pleasure x Quick Star en de Eldorado van de Zeshoek x For Pleasure brachten allebei 17.000 euro op.

Californië

Flanders Embryo Auction hoopt binnenkort verder uit te breiden met een embryoveiling op het Desert Horse Park in Thermal, Californië (USA). De veiling met champagne brunch voor de VIP-gasten staat gepland op dinsdag 16 maart en kent een collectie die niet snel overtroffen wordt. “We wachten alle Corona-regels nog even af, maar hebben er vertrouwen in dat we daar in Amerika opnieuw een mooie veiling kunnen neerzetten”, vertellen Luk Van Puymbroeck en Gerald Lenaerts.

Bron: 
Persbericht Flanders Foal Auction