Fantomas de Muze: "Het spook van Stal de Muze"

Reportage
27 apr 2021
Door Horseman Kristof

Het spookt af en toe in Sint-Niklaas. Opzienbarend nieuws zou je denken, maar het is de normaalste gang van zaken. Het heeft dan ook niets te maken met enige bovennatuurlijke verschijnselen, maar alles met de aanwezigheid van Fantomas de Muze, bijgenaamd ‘Spook’. Een bijnaam die misschien wel toepasselijk is voor een hengst die niet altijd in de spotlights staat of heeft gestaan, maar die stilaan toch zijn impact laat voelen. Uit een beperkt aantal dekkingen, springen een aantal nakomelingen reeds op hoog niveau.

Fantomas heeft zijn (unieke) genetica alleszins mee. Vader Sandro Boy sierde met stilist Marcus Ehning jarenlang menige prijsuitreiking op het allerhoogste niveau. Dan spreken we onder meer over winst in de wereldbekerfinale van Kuala Lumpur en in verschillende grote prijzen. Bovendien zijn er slechts een beperkt aantal zonen van Sandro Boy beschikbaar voor de dekdienst. Moeder Cordula de Laubry kwam de laatste jaren meer en meer op de voorgrond en moet qua bekendheid in fokkerijmiddens al niet meer onderdoen. Ze staat niets voor niets op plaats twee in de Hippomundo-ranking voor fokmerries (met liefst 13 nakomelingen die 1.45m of hoger springen).

VEELBELOVEND

De uitgebreide geschiedenis van Cordula en Stal de Muze, kon je al lezen in de eerste Gazette de Muze. Voor nu onthouden we dat ze in 2005 het leven schonk aan een donkerbruin hengstenveulen, dat de naam Fantomas meekreeg. Na een voorspoedige jeugd verscheen hij in 2008 voor de BWP hengstenjury die hem prompt goedkeurde voor de dekdienst. Toen al maakte ‘Spook’ indruk met zijn vermogen en instelling. We citeren uit het toenmalige rapport. “Onder het zadel gaf hij de ruiters een goed gevoel en liet hij zich goed bewerken. […] Hij kon goed van de grond galopperen. Onder het zadel springt hij zeer atletisch. Hij maakt zich mooi rond op de sprong. Zijn afdruk en vermogen zijn veelbelovend.”

KRACHTPATSER BIJ UITSTEK

Lovende woorden die Fantomas later ook in de praktijk bracht. “Ik omschrijf Fantomas als de man die alles kan”, lacht Karline. “Ik heb met hem krachtproeven, Six Bars, Masters en de Sires of the World gewonnen. Hij heeft landenwedstrijden en grote prijzen gesprongen overal ter wereld. We hebben zelfs in Calgary onze opwachting gemaakt. En hij is nog steeds niet versleten. Hij geeft dan ook een uniek gevoel in de piste. Het maakt niet uit wat er staat, hij springt er wel over. Als jong paard was hij al opvallend en er is redelijk wat vraag geweest om hem te verkopen, maar hij is hier nooit meer weggegaan. Een aantal paarden hebben een speciale plaats in mijn hart. Fantomas is daar absoluut een van.” Joris vult aan: “Voor Fantomas is niets te hoog of te breed en hij heeft een fenomenale instelling. Hij is daarnaast ook voorzichtig genoeg. Als ik al een minpunt zou moeten noemen, zou ik kunnen zeggen dat hij soms misschien te hard wil, waardoor hij zichzelf in moeilijkheden brengt, maar dan ben ik misschien moeilijk aan het doen. Het is een heel compleet paard.”

PALMARES

De erelijst van de intussen zestienjarige hengst spreekt inderdaad voor zich. Hij mag dan wel niet de grootste zijn, qua kracht kent hij zijn gelijke niet. Zo sprong hij in 2014 over liefst 2m14 in de puissance-proef in Canteleu. Later dat jaar zou hij nog tweede worden in de puissance in de Londense Olympiahal. Ook in onder meer Mechelen, Lanaken en Hamburg sprong hij zich in de prijzen. “We hebben de Six Bars in Lummen gewonnen, dat was een van de mooiste prestaties, maar ook rijden in Olympia gaf echt een kick”, aldus Karline.

VERERVINGSKRACHT

Voor een complete erelijst verwijzen we naar de gespecialiseerde databases ter zake. Nog belangrijker is te weten of hij die kwaliteiten ook doorgeeft. “Ik denk het wel. Zijn fokkerij is een beetje traag op gang gekomen. In zijn eerste jaren stond hij bij de familie Voeten waardoor hij wat minder in de kijker liep en sprong. Ook wij hebben Fantomas in die eerste jaren niet echt gebruikt. Hij heeft tot nu toe dus nog niet de grote aantallen of de beste merries gedekt, waardoor zijn kwaliteiten als vererver misschien nog niet helemaal naar boven zijn gekomen. Maar ondanks de beperkte kwantiteit, zijn er toch al een aantal producten die op het hoogste niveau doorbreken. Dat heeft ook de interesse van de fokkers aangewakkerd. In tegenstelling tot zijn sportcarrière, zijn we er dan ook van overtuigd dat het beste nog moet komen”, weet Joris.

SPORTPAARDEN EN GOEDGEKEURDE HENGSTEN

Dat blijkt inderdaad zo te zijn. Blikvanger op dit moment is Karlin van ’t Vennehof, die onder de Ier Shane Sweetnam op GP5*-niveau actief is en die zelfs getipt wordt als kanshebber voor de Olympische Spelen met het Ierse team. Ook Kenia van ’t Laerhof en Lancaster zijn volop bezig stappen te zetten richting het allerhoogste niveau. Intussen beschikt Fantomas ook over een aantal zonen die in België goedgekeurd zijn, waaronder Orleans van de Kruishoeve, Fortune R Z en Funky Fred vh Marienshof Z. Daarnaast is ook bij het Selle Français reeds een zoon aanvaard voor de dekdienst. “Onze BWP goedgekeurde hengst Quickly van de Kruishoeve komt dan weer uit een Fantomas-moeder”, vult Joris aan. 

(ON)ZICHTBARE KWALITEITEN

Wat lijkt Fantomas dan exact mee te geven aan zijn nafok? Joris legt uit: “Als ik hem goed kan inschatten, geeft hij vooral zijn instelling en kracht door. Een beetje zoals hij zelf is. Als het moeilijk wordt, steekt hij een tandje bij en neemt hij zijn ruiter echt mee over de sprong. Hij is zelf niet de grootste en qua nafok lijkt hij ook niet heel groot te vererven, dus hij kan wel een merrie met wat maat en formaat gebruiken. Daarnaast verwacht ik ook dat hij zijn goed karakter doorgeeft. Het is bovendien een heel rustige hengst, zowel in de omgang als op de wei. Dat zijn onzichtbare kwaliteiten die toch belangrijk zijn voor de fokkerij.” SPOOK Genetica en sportprestaties gaan dus hand in hand bij Fantomas. Kortom, hij heeft alles om een éminence grise te worden van Stal de Muze. Maar vanwaar komt nu toch die bijnaam? “Dat is eigenlijk heel eenvoudig”, lacht Karline. “Hoewel hij heel dapper is in de piste, heeft hij erbuiten toch maar een klein hartje. Hij ziet overal spoken”. “Hij is van niets bang, maar hij heeft alles gezien”, vat Joris samen.

Meer verhalen lezen uit "Gazette de Muze"? Klik hier!

Bron: 
Tekst Arnout Coppieters