Evelyn Vergauwen: "Belgisch kampioen worden is een titel voor het leven"

Blog
23 mei 2020
Door Horseman Kristof

Geen Azelhof Jeugdfestival deze week door de gekende Corona maatregelen. Normaal gezien zouden we komende zondag de nieuwe Belgische jeugdkampioenen jumping kennen.

Net als de voorbije weken zorgt Horseman voor een terugblik op dit kampioenschap. We doen dat samen met de Belgische jeugdkampioenen van 10 jaar geleden.

Wie waren die kampioenen ook al weer? En waar staan ze nu tien jaar later? In deel drie van onze reeks gaan we terug naar de prachtige locatie in Nieuwpoort waar tijdens het laatste weekend van augustus in 2010 het Belgisch kampioenschap voor Scholieren werd afgewerkt.

Goud voor Evelyn Vergauwen

Dankzij twee foutloze omlopen in de finale op zondag kroonde de Oost-Vlaamse amazone Evelyn Vergauwen zich tot kampioen van België bij de Scholieren. Hiervoor rekende zij op de toen 10-jarige Zangersheide merrie Best Mix Carraine Z. Het fokproduct van Stoeterij Zangersheide is een dochter van Caretano Z.

Drie ruiters streden in een barrage om zilver en brons. Enkel Beau Vandousselaere wist foutloos te blijven met Chellane Z. Zij behaalden datzelfde jaar een vijfde plaats op het Europees kampioenschap in Jardy. Het brons was voor Boy-Adrian van Gelderen met APG Bon Ami van 't Prinsenveld.

Lien Van Ende werd vierde met Lyro Lofenbach. Drie combinaties deelden de vijfde plaats: Julie De Pelsmaeker (Valentino-D), Kimberley Lacus (Rowanna D Happy Wind) en Leonie Peeters (Jazzy de la Luth).

"Het is een titel voor het leven"

“Belgisch kampioen worden is een moment waar ik met veel fierheid op terugkijk. Het is een titel voor het leven. Die kunnen ze me niet meer afnemen.
Samen met Carraine werd ik 10 jaar geleden Belgisch kampioen bij de scholieren. Toen ik dat hoorde was ik enorm blij, maar ook verrast. Het was immers mijn eerste jaar als scholier. Goede rondes rijden: da’s waar ik mee bezig was, minder met het behalen van de titel.

Datzelfde jaar won ik met Jarcha het eindklassement van de Gouden Laars. En een paar jaar later kon ik tijdens de Beker van België de titel voor Amazones op mijn naam schrijven met Grand Cru Groenservice.

Deze overwinningen brachten me op heel wat landenwedstrijden bij de jeugd, zowel in binnen- als in buitenland. Daardoor kon ik ervaring opdoen op verschillende niveaus. Ik kreeg de kans te rijden met verschillende typen paarden, iets waar ik veel uit geleerd heb.

Momenteel richt ik me op het opleiden van paarden, zowel die van mezelf als die van andere eigenaars. Mijn studies zetten het paardrijden zelf even op een lager pitje.

Onlangs werd ik ook mama van een prachtige dochter Camille, waardoor ik er even helemaal tussenuit ben. Mijn broer Joris Junior blijft ondertussen mijn paarden trainen. Maar ook de paardensport bleef natuurlijk niet gespaard van de coronamaatregelen. Daardoor kon hij maar enkele keren op wedstrijd. Van zodra het kan, neem ik van hem de teugels weer over!"

Carraine werd meteen verkocht

"Hoe Carraine, het paard waarmee ik Belgisch kampioen werd, het momenteel stelt? Dat zou ik niet kunnen zeggen. Ze werd helaas onmiddellijk verkocht na de wedstrijd. Maar dat ik toen met dit paard heb mogen rijden, maakt me nog altijd enorm fier."

Morgen deel vier met een terugblik op het Belgisch kampioenschap voor pony's (2010).