Bamako de Muze: fokfenomeen in de dop

Reportage
19 jan 2021
Door Horseman Kristof

Heel wat bekende hengsten hebben hun wortels in of bij Stal de Muze. Een aantal onder hen hebben hun carrière te danken aan Stal de Muze en vice versa. Denk bijvoorbeeld aan Nabab de Rêve en Vigo d’Arsouilles. Die twee hebben helaas de voorbije jaren het tijdelijke voor het eeuwige verruild, maar niet getreurd. Er staan een aantal hengsten te trappelen om die diepe voetsporen te vullen. Een van die opkomende fokkerijfenomenen is Bamako de Muze.

GENETISCH WATERTANDEN

De pedigree van Bamako behoeft zo mogelijk nog minder introductie dan hij zelf. Zijn vader Darco is een BWP-ambassadeur en -boegbeeld en heeft de springpaardenfokkerij in België mee vorm gegeven. Zijn invloed was en is nog steeds enorm. Langs moederszijde komt Bamako eveneens uit een goed nest. Moeder Fragance de Chalus (v. Jalisco B) is immers een van de stammerries van Stal de Muze. Omdat een lijst van alle producten van Fragance die op internationaal niveau gepresteerd hebben, ons te ver zou leiden, beperken we ons tot het vermelden dat Fragance ook de moeder is van onder meer Mylord Carthago (v. Carthago) en Norton d’Eole (v. Cento).

OOGAPPEL

Met een dergelijke pedigree ben je eigenlijk voorbestemd voor grootse dingen en Bamako heeft het ook waargemaakt. In eerste instantie in de sport. Uitverkoren om de ongebreidelde energie van Bamako te kanaliseren in zijn sportjaren, was Karline De Brabander. Wanneer ze over haar oogappel vertelt, wordt meteen duidelijk wat voor impact de hengst gehad heeft. “Bamako is gewoon mijn beste vriend. Ik word vaak emotioneel als ik aan Bamako denk en aan de mooie jaren die we samen hebben doorgebracht op concours.”

KARLINE & BAMAKO

De goede band tussen Karline en Bamako ontstond al redelijk vroeg. “Zoals toen wel vaker het geval was, hadden we Bamako als embryo toevertrouwd aan Danny Boelens. Omdat het een hengstveulen bleek te zijn, kwam hij als jong paard dan terug bij ons. Ik herinner me dat ik op een bepaald moment op het punt stond om naar Gesves te vertrekken voor het BK en dat papa zei dat hij een veelbelovend paard voor mij had.

Op dat moment heb ik er niet echt veel aandacht aan geschonken, maar toen ik terugkwam van Gesves, hadden ze hem zadelmak laten maken, zeg maar als cadeau voor mij en kon onze carrière beginnen.” Vanaf dan was het duo onafscheidelijk en dat mag vrij letterlijk geïnterpreteerd worden. “Ik denk niet dat iemand anders ooit met Bamako heeft gereden, behalve dan Kurt De Clercq misschien een paar keer, zoals onder meer op de hengstenkeuring van het AES.”

DEEL VAN DE FAMILIE

Het heeft natuurlijk bijgedragen tot de speciale relatie tussen Karline en Bamako, al zijn de wortels daarvan misschien zelfs nog iets verder te zoeken. “Ook met Fragance, de moeder van Bamako, had ik een heel speciale band en dat is dan verder gegaan met Bamako.”

DE CARRIÈRE VAN BAMAKO EN KARLINE “

Bamako heeft me als ruiter voor een stuk gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb met hem mijn eerste GP’s gewonnen, zowel nationaal als internationaal, ik heb met Bamako nul gesprongen in GP4* en zelfs GP5* gereden. Ik heb er zo veel aan te danken. Hij is voor mij ook deel van de familie. Als ik thuis ben, gaat er eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet even met hem bezig ben. Zijn afscheid van de sport was voor mij dan ook een moeilijk moment. Dat ik hem nu zo goed als elke dag gelukkig kan zien op de wei, maakt wel veel goed.”

FRIS EN GRETIG

Bamako nadert intussen de gezegende leeftijd van twintig jaar, maar dat is er nog altijd niet echt aan te zien. “Hij is nog steeds heel fris”, lacht Karline, “dat heeft hij eigenlijk altijd al gehad. Bij het rijden was het aangewezen om hem eerst te longeren alvorens erop te kruipen. Dat gretige en frisse was soms ook wat hem wat in de weg zat op concours. Hij wou zo hard zijn best doen dat hij voor zichzelf soms net moeilijker maakte, maar voor een ruiter is zo’n gretig paard eigenlijk een droom.”

INSTELLING

In de sport heeft Bamako dus ruimschoots zijn sporen verdiend. Wat zijn capaciteiten als vererver betreft, is hij nog volop bezig met naam voor zichzelf te maken. Iets wat ook Joris De Brabander met de nodige interesse gadeslaat. “Bamako heeft eigenlijk een beetje een trage start gekend. Hij was als jong paard goed, maar niet echt spectaculair. Pas toen hij een jaar of zes oud was, heeft hij zijn eerste merries gedekt. Ook wij hebben hem in het begin slechts sporadisch gebruikt. Na verloop van tijd is dan evenwel gebleken dat zijn nafok van uitzonderlijke kwaliteit is. Als ik erop terugkijk, heeft Bamako in de sport misschien niet het allerhoogste of allergrootste gepresteerd, maar dat hoeft ook niet. Zijn grootste kwaliteiten waren en zijn misschien wel diegene die je niet met het blote oog kan waarnemen. De instelling van Bamako is fenomenaal en dat geeft hij ook consistent door. Het zijn paarden die willen werken, die competitief zijn en die absoluut alles willen geven voor hun ruiter. Dat zijn paarden waar je ver mee geraakt en het verklaart waarom hij populair is bij de fokkers en misschien nog populairder gaat worden in de toekomst. Bamako geeft concourspaarden en daar is quasi iedereen naar op zoek.”

BAMAKO DE MUZE VADER VAN INDRUKWEKKEND AANTAL SPORTPAARDEN OP HOOGSTE NIVEAU

Een vlugge check in de Hippomundo-database geeft meteen een indrukwekkend aantal paarden aan die 1.50 of meer springen en die langs vaderszijde het bloed van Bamako de Muze voeren. Bellisimo Z. Een dochter van Bamako de Muze uit een Chin Chin-moeder voert de ranking met winstsommen aan. 164.603 Euro sprong de merrie uit het geboortejaar 2009 al bij elkaar. Eerst met Thibeau Spits. Nu onder het zadel van de Amerikaanse Ashley Vogel. Don Juan van de Donkhoeve (Bamako de Muze x Heartbreaker) volgt in de lijst op plaats twee. Met de Amerikaanse Jessica Springsteen is hij actief op 1.65m. In 2020 was er oa. een vijfde plaats op het CSIO5* van Wellington. Bretling du Paradis Z (Bamako de Muze x Vigo d’Arsouilles) springt mee op het podium. De zoon van Funky Music springt op 1.60m.-niveau met de Franse ruiter Alexandre de Rothschild. Elize (Bamako x Nabab de Rêve) en Sea Coast B52 F Z (Bamako de Muze x Quidam de Revel) maken de top-vijf van grootverdieners compleet. Ook al in de lijst en bovendien al op een negende lijst. De pas 8-jarige (!) Sea Coast Monalisa van’t Paradijs. De merrie uit de Emerald dochter Jeunesse van ’t Paradijs, gefokt bij Johan Rooms en An Vandenbranden, sprong recent naar een negende plaats op het CSIO3* 2020 in Vejer de la Frontera en in St-Tropez 1.50m. naar een derde plaats met haar amazone Gudrun Patteet. Deze Sea Coast Monalisa van’t Paradijs is ongetwijfeld een voorloper van een peloton bijzonder goede sportpaarden van Bamako de Muze, dat op weg is naar het allerhoogste topniveau

BAMAKO DE MUZE ZIET HOE ZIJN ZONEN ZICH OOK DE ROL VAN VERERVER AANMETEN

Bamako de Muze is ondertussen vader van acht goedgekeurde hengsten. Kasanova de la Pomme, de in 2010 geboren hengst van Bamako de Muze uit Everlychin de la Pomme (v. Malito de Rêve), werd in 2013, overtuigend Siegerhengst op de BWP Hengstenkeuring. Ondertussen springt hij op 1.50m.-niveau met Koen Vereecke. Misouri van ’t Ruytershof (Bamako de Muze x For Pleausure) gekeurd voor AES, springt op 1.45m. niveau met Pilar Lucrecia Cordon. Lector van de Bisschop (Bamako de Muze x For Pleausure), gekeurd voor SBS, volgt in zijn spoor met Koen Vereecke in zijn zadel. Lector is een zoon van Cordula de Laubry, in haar eentje verantwoordelijk voor twee grote paardenvrachtwagens vol met springpaarden die op het allerhoogste niveau springen. Naast deze drie toppers staan er ondertussen ook nog vijf jonge hengsten te trappelen om zich in de kijker te springen. De jongste van het lijstje zijn de in 2020 gekeurde Replay van ’t Paradijs, de volle broer van Sea Coast Monalisa van’t Paradijs en Remus de Muze (Bamako de Muze x Marius Claudius).

Meer fokkerij verhalen uit 'Gazette de Muze' lezen? Klik hier!

Bron: 
Tekst Arnout Coppieters