Achille Snoeys en Gert Schrijvers: “Aken is een WK op zich”

Reportage
05 jun 2020
Door Horseman Kristof

Had u er ook zo naar uit gekeken? Aken. Heiligdom der hippische heiligdommen. Waar gras ondanks droogte altijd groen is. Waar hindernissen hoger en breder zijn. Het publiek talrijker. Waar de beste ruiters/amazones/menners en paarden verzamelen. Waar Belgen thuis zijn en waar regelmatig een LRV-kurk getrokken wordt. Aken is monument op de kalender. Maar zelfs monumenten blijken niet beschermd tegen een virus met een ietwat Mexicaans klinkende naam. Geen Aken in 2020. Helaas. Met prachtige beelden van onze huisfotograaf Dirk Caremans en een beetje tekst nemen we u de komende vier dagen toch even mee naar de Soers. Even het Aken-gevoel beleven en dan uitkijken naar de editie van 2021.

Tijdens de dagen van het CHIO Aken staat het paard centraal. Zowel in jumping, dressuur, eventing als in het mennen is Aken zowat het summum van de sport. Menners beschouwen Aken zelfs als ‘het tweede wereldkampioenschap’. De sfeer, de marathon, de beleving … is met geen enkele andere wedstrijd te vergelijken. Op dat toneel stonden de Belgische menners al tweemaal op het hoogste schavotje. Dat is net zoals in de jumping een straffe stunt. Want winnen in Aken is altijd een stunt!

Kippenvel

In 2001 maakt Achille Snoeys, uit Oostmalle, samen met Felix Brasseur en Gert Schrijvers, deel uit van het winnende team. De grootvader van Glenn Geerts, krijgt nog altijd kippenvel als hij aan dat moment terugdenkt. “In Aken rijden is geweldig. Ik heb het geluk gehad van er meerdere keren te mogen rijden. Winnen met het team was fantastisch. De sfeer, de entourage, het applaus, het stadion binnen rijden … dat zijn prachtige momenten om nooit meer te vergeten. Aken is een zware wedstrijd maar tegelijkertijd vind ik hem misschien wel de meest eerlijke in de marathon. Aken betekent voor de mensport, hetzelfde als een WK. Ik heb het geluk dat ik nog elk jaar naar Aken kan … maar dan als supporter voor onze Glenn. Die zat als jong gastje al op de koets toen.(glimlach)”

Zwaar maar ook de mooiste

In 2006, wint Gert Schrijvers uit Oostmalle, goud met het team. Zijn teamgenoten zijn Felix Brasseur en Geert De Brouwer. Gert die ondertussen terug in het zadel zit en de koets heeft geruild voor wat dressuur en springen bij LRV, is al even lyrisch als hij aan die dagen in de Soers denkt. Felix en ik hadden allebei heel goed dressuur gereden, ook de marathon liep fantastisch. De marathon in Aken is zwaar. Misschien wel de zwaarste van alle wedstrijden maar hij is ook bij de mooiste. Het publiek is fantastisch. Ze leven heel erg mee, zijn enthousiast. Het stadion lijkt wel een voetbalstadion, als het publiek begint te applaudisseren dan gaat je haar recht staan. 2001 en 2006 zijn al even geleden maar als ik er nu aan terugdenk dan waren onze overwinning toen, toch wel heel bijzonder en iets om voor altijd te koesteren.”

 

 

Bron: 
Tekst Kris Van Steen naar een idee van Dirk Caremans