Voorstelling werking van de Brugse koetspaarden

Varia
29 mei 2019
Door Horseman Kristof

Naar aanleiding van het recente verbod op koetsen in Gent wil het Brugse stadsbestuur de werking van de Brugse koetspaarden toelichten!

Burgemeester Dirk De fauw: “In Brugge werken we al tientallen jaren met een uitgebreide politieverordening die het welzijn en de werking van de Brugse koetspaarden strikt reglementeert in functie van dierenwelzijn en verzorging. Vanaf art. 18 t.e.m. 22 is duidelijk omschreven hoe er met de paarden gewerkt moet worden. Deze verordening kwam indertijd tot stand na intens overleg met GAIA en Michel Vandenbosch.”

De identificatie van elk koetspaard in Brugge kan via de ingebrachte microchip worden gecontroleerd door de bevoegde instanties (dierenarts, politie, …).

Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Zoals voorzien in art. 19 van de politieverordening wordt elk jaar uiterlijk 1 april een attest, afgeleverd door een dierenarts, ingediend. Dat attest verklaart dat het paard in goede gezondheid verkeert, vrij is van parasieten, afdoende gevaccineerd is en geschikt is om te worden ingezet als koetspaard. Deze attesten worden bewaard bij de bevoegde administratie (in casu Toerisme Brugge). Een paard dat de jaarlijkse medische keuring niet doorstaat, mag niet als koetspaard worden ingezet.”

De Burgemeester heeft krachtens art. 19 de mogelijkheid om een dierenarts aan te stellen om de paarden te onderzoeken bij grote hitte of extreme koude, klachten of een vermoeden van ziekte, uitputting, … Eén van de beleidspunten van het nieuwe bestuur voor de komende 6 jaar luidt trouwens: “Het welzijn van de koetspaarden blijft gereglementeerd en verder opgevolgd door de bevoegde stadsdienst.”

In artikel 20 staat dat paarden maximaal acht uren per dag mogen werken en voor elke dag dat ze werken twee dagen rust voorgeschreven krijgen. De koetsuitbaters hebben gemiddeld vijf paarden per koets ter beschikking. Deze paarden staan allemaal geregistreerd bij de bevoegde administratie.

Schepen van Toerisme Philip Pierins: “De paarden hebben permanent vers leidingwater ter beschikking in de stad en kunnen bij felle zon onder de bomen schuilen aan het Begijnhof of op de Burg. Per rit van 30 minuten wordt er 10 minuten halt gehouden aan het Begijnhof om de paarden te laten rusten, eten en drinken. Paarden worden getraind om bij warm weer voldoende te drinken door ze elektrolyten in het voer te geven, hetgeen voor een grotere wateropname zorgt.” 

Burgemeester Dirk De fauw: “Het dierenwelzijn krijgt een hoge prioriteit in de werking met de koetspaarden. Het bedrijf waar we nu aanwezig zijn, is recent erkend als paardenasiel. Daarmee is deze zaak de eerste in West-Vlaanderen en de vijfde in Vlaanderen. Voorts is de VZW De Brugse Koetsiers lid van de European Horse Network (EHN) waarin ook de World Horse Welfare (WHW)  met zetel in London zit.”  

Bron: 
Persbericht